На 20 май 2007 г. в България се проведоха първите

...
На 20 май 2007 г. в България се проведоха първите
Коментари Харесай

12 години от първите български избори за Европейски парламент

На 20 май 2007 година в България се организираха първите избори за членове на Европейския парламент. На този ден българите дефинираха 18-те първи директно определени български евродепутати . Преди това в Екологичен потенциал ни представляваха досегашните наблюдаващи, които с присъединението на България към Европейски Съюз получиха и статут на евродепутати.

През 2007 година гласоподавателите дефинираха 18 евродепутати всред общо 218 претенденти, регистрирани от ЦИКЕП. Партията-победител в първия евровот през 2007 година беше ГЕРБ с 21.69%, следвана от " Платформа Европейски социалисти " с 21.41%. На трето място се подреди Движение за права и свободи с 20.26%, на четвърто - " Атака " с 14.22% от гласовете и на пета позиция - Национална движение „Симеон Втори" с 6.26%.

Първите три обединения получиха опция да изпратят по петима свои депутати в Страсбург и Брюксел, четвъртата - трима, а петата - един.

От ГЕРБ това бяха Душана Здравкова (водач на листата и основател на Гражданското сдружение), Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева (от съдружния тогава сътрудник БЗНС-НС) и Румяна Желева (пета в листата през 2007 година и лидер на листата през 2009 г.). Тези евродепутати са в Групата на ЕНП-ЕД в Екологичен потенциал.

От " Платформа Европейски социалисти " (БСП и Движение за обществен хуманизъм) това бяха Кристиан Вигенин (през 2007 година лидер, през 2009 година трети в листата на " Коалиция за България " ), Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева и Евгени Кирилов. Тези евродепутати бяха в Групата на ПЕС в Екологичен потенциал.-->

Третата групировка с петима евродепутати стана АЛДЕ - към либералите се причислиха четирима представители на Движение за права и свободи - Филиз Хюсменова, Мариела Баева, Метин Казак и Владко Панайотов , както и един представител на Национална движение „Симеон Втори" - Биляна Раева . Тя беше лидер на листата на Национална движение „Симеон Втори" през 2007 година, а в селекцията през 2009 година е сложена на 4-то място.

Трима евродепутати съумя да вкара " Атака " - Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов . Първоначално те бяха членове на политическата група ИТС, която обаче след това се разпадна и те станаха самостоятелни евродепутати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР