На 20 май 1927 г. американският пилот Чарлз Линдберг извършва

...
На 20 май 1927 г. американският пилот Чарлз Линдберг извършва
Коментари Харесай

На този ден: Чарлз Линдберг прелита над Атлантика

На 20 май 1927 година американският водач Чарлз Линдберг прави за първи път сполучлив полет без кацане от Ню Йорк до летище Бурже в Париж. За 33 часа и 30 минути Линдберг минава сполучливо над Атлантическия океан, без да кацне. През годините шестима летци губят живота си в опит да прелетят дистанцията.

В края на 20-те и началото на 30-те опитният водач употребява своята популярност, с цел да подкрепи бързото развиване на американската комерсиална авиация. Преди нападението на Пърл Харбър от Япония Чарлз е бил корав съперник на присъединяване на Съединени американски щати във войната, като даже е основал първото антивоенно придвижване в Америка. Но след нападението на Пърл Харбър той поддържа войната и се включва в няколко бойни задачи до Тихия океан като граждански съветник.

След като се връща в Америка, той обикаля редица авиационни компании, предлагайки своите услуги като съветник. Като механически консултант във Форд през 1942-ра той е бил доста ангажиран с отстраняването на проблемите, зародили с бомбардировачите „ освободители “ Б-24.

Чарлз печели доста награди, някои от които са: Медал на достойнството, Златен орден на конгреса, Почетен скаут, Сребърен бик и Наградата на Кралските военновъздушни сили.
Почива на 72 години на Хавайските острови от тежка болест.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР