На 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето, припомнят от

...
На 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето, припомнят от
Коментари Харесай

20 март – Световен ден врабчето

На 20 март означаваме Световния ден на врабчето , напомнят от Българско сдружение за отбрана на птиците ( Българско дружество за защита на птиците ).
 
Идеята за събитието е на " Природа вечно " в Индия , а денят е маркиран за пръв път през 2010 година.
 
В България се срещат пет типа врабчета, като най-познати са домашното, полското и испанското. Именно тези три типа живеят покрай хората. Скалните и италианските врабчета се срещат по-рядко у нас.
 сняг врабче ThinkStock/Getty Images
Световният ден на врабчето е мотив да обърнем повече внимание на потребността от запазване на врабчетата и средата, в която те живеят дружно с нас.-->
 
През последните две години Българско дружество за защита на птиците провежда и организира акцията „ Ние броим врабчетата “, с която желае да притегли вниманието на повече хора в цялата страна към тези дребни и обществени птици.
 врабче БГНЕС
Системният мониторинг на домашното врабче за последните 10 години демонстрира, че типът мощно понижава и в последните години те са с 50 на 100 по-малко, в сравнение с през 2005 година
 
През 2018 година бяха преброени 4071 врабчета или с 2635 по-малко спрямо 2017 година, когато в уеб страницата vrabcheta.bg бяха регистрирани 6706 врабчета .
 врабче БГНЕС
Сред главните закани еколозите показват изсичането на храстите, използването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР