На 20 март 1995 г. няколко членове на създадената от

...
На 20 март 1995 г. няколко членове на създадената от
Коментари Харесай

Токио не забравя гуруто Асахара и атаката със зарин в метрото

На 20 март 1995 година няколко членове на основаната от гуруто Шоко Асахара фракция " Аум Шинрикьо " ( " Върховната истина на Аум " ) подхващат ненадейно добре готова офанзива в метрото в Токио. Терористите изпускат отровния газ зарин в пет влака, които пътуват към административния център на японската столица.

В утринния час пик никой не схваща какво се случва, до момента в който доста пасажери не стартират да излизат, задушавайки се, без да виждат нищо. Обгазени са близо 6300 души, а 13 умират.

Японците са потрес. Малко по-рано, както се оказва - при нещо като подготовка за огромния атентат, в град Мацумото в Централна Япония умират други 7 души. Има и потърпевши, само че доста по-малко от това, което следва. Първоначално казусът се счита за престъпен случай, никой не подозира придвижването на Асахара. И никой не допуска, че ще има втора, по-страшна офанзива.

По-късно се оказва, че сектата съумява да създаде в лаборатория обилни количества зарин - гибелен газ, основан от учени в нацистка Германия в края на 30-те години на предишния век.

След траял години правосъден развой и дълго неизпълнена смъртна присъда, едвам предходната година Шоко Асахара и още 12 членове на неговата фракция, виновни за най-тежкия терористичен акт в историята на Япония, бяха екзекутирани.

24 години по-късно японците не са не запомнили и всяка година почитат паметта на жертвите, поднасяйки цветя в метрото. Много от пострадалите са белязани вечно от " Аум " - те към момента страдат от посттравматичен стрес и се опасяват, когато пътуват с трен.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР