На 20-ия конгрес на Китайската комунистическата партия Си Дзинпин получи

...
На 20-ия конгрес на Китайската комунистическата партия Си Дзинпин получи
Коментари Харесай

Как се промени Китай при Си Дзинпин

На 20-ия конгрес на Китайската комунистическата партия Си Дзинпин получи невиждан трети мандат като водач на страната и си обезпечи Постоянен комитет на Политбюро, формиран напълно от лоялни последователи. По този метод той затвърди мястото си на най-могъщия държател на Китай след Мао Дзъдун, оповестява " Ройтерс ".

По време на 10-годишното ръководство на Си Китай претърпя дълбока смяна , както вътре в страната, по този начин и в световен подтекст.

Ето някои от методите, по които Китай се промени при Си Дзинпин.

1. Възприемането на Китай на Запад и в съюзническите на Съединени американски щати страни се утежни

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай се утежниха внезапно през последните години - спад, който се форсира при ястребовия завой на някогашния американски президент Доналд Тръмп против Пекин. Мнението на Запада стана по-критично и заради опасенията за човешките права, както и в резултат на възходящата експанзия на Китай към Тайван.

2. Кампанията на Си против корупцията

След като встъпи в служба, Си стартира акция за премахване на корупцията в Комунистическата партия, която набра известност измежду обществеността и за която доста анализатори настояват, че е и потребен инструмент за елиминиране на политически съперници.
 Конгресът на КПК утвърди водещата роля в страната на Си Дзинпин
Конгресът на КПК утвърди водещата роля в страната на Си Дзинпин

Партията утвърди промени в конституцията, свързани с управителната роля на водача

3. Укротяване на в миналото размирните погранични зони

Регионите Тибет, Синдзян и Хонконг - всички надалеч от Пекин, от дълго време основават главоболия на ръководещата комунистическа партия в Китай.

Си предприе невиждани, широкообхватни ограничения за сигурност, които сложиха граничните зони под надзор.

В Синдзян това включва интернирането в лагери на към един милион мюсюлмански уйгури; в Хонконг Пекин отговори на огромните антиправителствени митинги от 2019 година с широкообхватен закон за националната сигурност.

4. Увеличаване на натиска в Тайван

Всички китайски водачи след Мао са подчертавали значимостта от " повторното обединяване " на Китай със самоуправляващия се остров Тайван.

Напрежението през Тайванския пролив обаче внезапно набъбна при ръководството на Си - Народната освободителна войска усили интензивността си към острова през последните години с нарастване на военните учения и броя на нахлуванията в зоната за идентификация на противовъздушната защита на острова.

Посещението на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе през август провокира китайски военни учения в невиждан мащаб.

5. Държавата от ден на ден поема икономическото управление

Си ускори държавния надзор и управлението на стопанската система, в това число посредством широкообхватни репресии против най-свободните сфери на частния бранш.
 Китай зове Съединени американски щати за съгласие в името на международния мир
Китай зове Съединени американски щати за съгласие в името на международния мир

Си Дзинпин е подготвен да работи с Вашингтон за взаимно почитание и спокойно общуване

6. Забавяне на растежа

При Си ерата на годишния двуцифрен напредък завърши - неизбежно, защото стопанската система набъбна. Все по-голям брой анализатори предизвестяват, че моделът на Китай, претрупан с огромни вложения и задвижван от инфраструктура, е все по-неустойчив и следва по-нататъшно закъснение.

7. Потушаване на несъгласието, разширение на цензурата

Си заглуши вътрешните критици и митинги, елиминирайки пространството за противоречие, до момента в който цензурата в " Голямата защитна стена " на Китай непрестанно се ускорява.

8. Най-голямата войска в света пораства и се модернизира

Народноосвободителната войска, ръководена от Си, понижава пропастта със Съединените щати, в това число в намерено море, което има основни последствия за напрежението към Тайван на фона на увеличаващите се качества на Китай да превземе острова, както предизвестяват американски специалисти.
 Си Дзинпин забързва стрелките на часовника
Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Драмата на сегашното столетие обаче се крие в това, че по-сигурен Китай несъмнено не значи по-сигурен свят

9. Китай е водач в екологичните технологии - и в замърсяването

В опита си да се откъсне от зависимостта си от въглищата, Китай се трансформира в международен водач в производството на електрически транспортни средства и беше поздравен за обещанието си да реализира въглеродна индиферентност до 2060 година Най-видимо е, че качеството на въздуха в Китай непрестанно се усъвършенства през последното десетилетие.

10. Премахване на крайната беднотия, неравенството продължава

Си счита премахването на крайната беднотия в Китай за едно от основните достижения, които партията е постигнала през последното десетилетие.

Неравенството обаче се оказва по-сериозно предизвикателство - изключително разликата сред градските и селските приходи - и следва да се види дали политиката на Си за " общ разцвет " може да предотврати бъдещо повишаване на неравенството, защото Китай е изправен пред засилващи се стопански усложнения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР