На 20 февруари в кв. „Христо Ботев“ (София) ще бъде

...
На 20 февруари в кв. „Христо Ботев“ (София) ще бъде
Коментари Харесай

Разполагат мобилен кабинет за ваксиниране в кв. Христо Ботев

На 20 февруари в кв. „ Христо Ботев “ (София) ще бъде ситуиран мобилен кабинет на СРЗИ за слагане на ваксини против морбили. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Поводът са последните известия на Столична РЗИ за нови случаи на болни от морбили на територията на кв. „ Христо Ботев “. Днес в Столична община бе извършена среща за съгласуване на дейностите на здравните и общински управляващи за ограничение разпространяването на болестта в гр. София.
В срещата участваха шефът на СРЗИ доктор Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, ръководителят на здравната комисия към Столичен общински съвет доктор Веселин Милев, шефът на Дирекция „ Здравеопазване “ доктор Моника Чеуз, кметът на регион „ Слатина " Наталия Стоянова.
В осъществяване на напътствията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна ревизия ще разположи от 20 февруари мобилен кабинет с екип в кв. „ Христо Ботев “, където ще бъдат поставяни ваксини против морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, открити от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.
Министерството на здравеопазването е изпратило инструкции до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на ограничения за ограничение на разпространяването на болестта и недопускане възникването на нови случаи. Една от ограниченията е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и открият всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица неотложно да бъдат имунизирани против морбили.
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Инкубационния интервал на заболяването е приблизително 9 до 21 дни, а признаците мощно наподобяват тези на остра вирусна зараза. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията в резултат на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, по този начин и при деца могат да са доста тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР