На 20 февруари 2023 г., Върховният касационен съд взе решението

...
На 20 февруари 2023 г., Върховният касационен съд взе решението
Коментари Харесай

Деница Любенова: Решението на ВКС е дъно на юридическата мисъл

На 20 февруари 2023 година, Върховният касационен съд взе решението да отнеме правото на смяна на половия маркер в документите на транс и интерсекс хората в България. 

По тематиката беседваме с Деница Любенова, председател и директор правна стратегия на ".

Деница е юрист и бранител на човешки права. Завършила е " Право " в УНСС и е специализирала Международно обществено право в Университета в Утрехт, Холандия. Тя  има дълготраен опит и потвърдена експертиза по каузи на ЛГБТИ хора за признание на брак, подписан в чужбина, признание на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, каузи за промяна на цивилен пол и други каузи за отбрана правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредност от каузи пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води взаимно с Действие касае издаване на български акт за раждане и поданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на Европейски Съюз (С-490/20).

Как определяш това решение на Върховен касационен съд?

Тълкувателното решение по т.д. № 2/2020 година на Общо събрание на гражданските колегии на Върховен касационен съд от 20.02.2023 г. е дъно на юридическата мисъл. То е опит да се ограничи правото на транс хората до бърз достъп до Европейски съд по правата на човека, опит е да се подкопава още веднъж и още веднъж достолепието на тази група от хора. То е опит да бъдат сложени транс хората в България в продължение на неблагоразумен и нескончаем интервал в затруднено състояние, в което те евентуално ще изпитват усеща на „ безпомощност, унижение и безпокойство. “ 

Което и да е от гореизброените, нито едно от тях не може да бъде възприето за хуманно, зачитащо човешкото достолепие и зачитащо правата на индивида, обезпечени от редица интернационалните актове, включително КЗПЧОС, ХОПЕС и други.

Какво значи това решение и кои хора визира?

С тълкувателното решение от 20.02.2023 година Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд еднопосочно и недвусмислено по тълкувателен път извлича обща, автоматизирана и идентична за всички, без значение от съответните особености, възбрана за правна смяна на пола на транссексуалните лица, каквато в реалност не съществува в обективното материално право, настоящо в Република България. Такова е и особеното мнение на 21 съдии.

На какво се основава решението и какво значи то?

Тълкувателното решение по т.д. № 2/2020 година на Общо събрание на гражданските колегии на Върховен касационен съд от 20.02.2023 година приема възбрана за правна смяна на пола при всички транссексуални лица;

Забраната се обосновава с открити „ морални и/или религиозни правила и правила “;

Съобразно претекстовете на тълкователното решение: „ По мотив от систематиката в конституционната наредба никой интернационален контракт, който има деяние на територията на Република България, не може да се наложи над Основния закон (КРБ) по този начин както се постанова и замества националните закони и подзаконови нормативни актове, които му опонират. “ 

Това значи, че Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи не се постанова над биологичното пояснение на понятието „ пол “, обещано от Конституцията ни. Тоест, че исковете на транс лица би трябвало да бъдат прегледани всъщност от три инстанции, само че в последна сметка наложително да се отхвърлят като неоснователни.

Каква е била процедурата за юридическа смяна на пола преди този момент решение?

В българското законодателство съществува алтернатива за смяна на гражданския пол на едно лице и надлежно имената. Същите се дефинират от Закона за гражданската регистрация, Закона за българските персонални документи, Правилника за издаване на български персонални документи и Закона за отбрана от дискриминация.

Тази опция не се погасява с това безумно решение.

Смяната на гражданския пол стартира по молба на заинтригуваното лице (транс или интерсекс човек) до районния съд по неговия непрекъснат адрес. Съществува експлицитна възбрана за промяна на гражданския пол по административен ред. Поради липса на открита процедура за промяна на пола обаче документите, които всеки един съд изисква от лицето, търсещо да смени своя цивилен пол, както и обсегът на решението на съда са разнообразни и всеки правосъден състав ги преценя настрана. Това надлежно води по спорна правосъдна процедура. 

Различните правосъдни сформира търсят да открият разнообразни неща. Някои правосъдни сформира одобряват за несъмнено открито, че съответното транс лице не страда от психологично разстройство, само че се намира в транссексуално състояниe – разстройство на половия идентитет, което положение е необратимо и без подобаващи медико-социални и правни намеси е източник на сериозен дистрес за лицето.

Съдилищата търсят да открият схващане за принадлежност към противоположния пол, дали и от какъв брой години лицето живее като лице от противоположния пол, кое е неофициалното име, с което се показва в обществото, дали и от по кое време организира хормонална терапия. Всичко това се изследва от страна на Съда, с цел да се откри сериозността на желанието на лицето да реализира желаната смяна и за засвидетелствуване на безспорна осъзнатост на личните планове на лицето за бъдеща реализация като човек от другия пол. В тези случаи правосъдното дирене протича при омекотен режим а точно, съдът изисква само съдебно-медицинска експертиза от експерт психиатър-сексолог и бихме могли да кажем, че претекстовете на решението на тези правосъдни сформира се базират основно на правото на самоопределяне на транс лицето и на непоколебимостта му да смени своя пол.

Колко процедури се започват годишно за юридическа смяна на пола?
Само аз сега повеждам към 60 каузи на транс хора. Годишно ЛГБТИ организация Действие започва 20 - 30 каузи.  Какво стои пред едно транс лице като решение оттук насетне?
Продължаваме напред и търсим способи това тълкувателно решение да бъде обезвредено. Има способи.

Вчера беше организиран протест срещу това решение? Какво развиване очаквате по въпроса?
Не мога да кажа, тъй като сега това е сензитивна и конфиденциална информация, само че очаквайте скоро. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР