На 20 август православната църква почита паметта на свети пророк

...
На 20 август православната църква почита паметта на свети пророк
Коментари Харесай

Днес се почита паметта на свети пророк Самуил

На 20 август православната черква уважава паметта на свети оракул Самуил, както и на свети 38 пловдивски мъченици. Всички, които носят името Самуил, през днешния ден честват имен ден.

Името Самуил значи измолен от Бога, като за това значение съществува легенда. Разказва се, че в град Рама живял благоверен човек на име Елкана, който имал две съпруги - Ана и Фенана.

Ана обаче била бездетна, което преди епохи се смятало за наказване от Бог. Всеки към Ана считал, че тя е изпаднала в недружелюбност, поради което отказвали да поддържат връзка с нея.

На огромните празници Ана посещавала фамилията си в Силом. След един подобен празник тя не съумяла да седне на трапезата дружно с останалите, а се върнала в храма, с цел да се моли за дете.

Тя молила Бог да я подари със наследник и молбите ѝ били изпълнени. Ана родила момче, което кръстили Самуил, означаващо измолен от Бога.

Името Самуил е носил и древен оракул – един от последните съдии на Израил. Пророк Самуил е живял през XI век преди Христа и съгласно Стария завет той е помазвал израелските царе, предавайки им по този метод властта.

Библейските текстове споделят, че Самуил е учтив в повратен миг от историята на израелтяните. Времената, в които израснал, били размирни и той е трябвало да изиграе ролята на обединител.

 Свети Самуил

Преди Самуил да заеме ролята на първосвещеник, неговият предходник Илий водел църквата към цялостна съсипия като разрешава свещения кивот да бъде откраднат при една от офанзивите на филистимците.

На 20 август се уважава и паметта на и на свети 38 пловдивски мъченици. Те са 38 мъже, които са били грубо убити по заповед на римския император Диоклециан Август, тъй като отказали да се отрекат от християнството.

Двама от тях били траките Севериан и Мемнос, които били едни от най-храбрите воини на Диоклециан.

Убитите се назовават пловдивски мъченици, тъй като се счита, че останките им са заровени край Пловдив. Според едно поверие, когато погребват телата им, над античния Пловдив засиял кръст.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР