На 20 август Гърция излезе от т. нар. рамка за

...
На 20 август Гърция излезе от т. нар. рамка за
Коментари Харесай

Гърция излезе от рамката за засилено наблюдение от ЕС


На 20 август Гърция излезе от така наречен рамка за засилено наблюдаване от Европейски Съюз. В края на юни Европейската комисия (ЕК) реши, че наложеният през 2010 година непоколебим надзор върху Атина към този момент не е оневинен, откакто в края на април държавното управление върна предварително на Международния валутен фонд (МВФ) последния транш (1,58 милиарда долара) от получения заем.

" След 12 години се затваря една сложна глава за страната ни ", съобщи министърът на финансите Христос Стайкурас. " Гърция се връща към европейска нормалност и към този момент няма да е изключение в еврозоната ", добави той.

Въпреки уверенията на премиера Кириакос Мицотакис гърците не имат вяра на това завръщане към нормалност и не съумяват да изтрият от паметта си едно десетилетие, което за тях е синоним на провал, обедняване и оскърбление.

Ще са нужни няколко десетилетия преди страната да се възвърне от наложената шокова терапия, която й нанесе колосални вреди, написа френското издание " Медиапар ", представено от Българска телеграфна агенция.

От своя страна Европейска комисия се лимитира с игнорирането на казуса. В писмо, подписано от вицепрезидента Валдис Домбровскис и евромисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони, Брюксел акцентира, че гръцкото държавно управление е спазило по-голямата част от поетите задължения. Това е значителният факт за Европа, която, както наподобява няма предпочитание да се задълбочава що се отнася до всички останали елементи, написа " 24 часа ".

След като през 2018 година Гърция излезе от европейската избавителна стратегия, Европейски Съюз като че ли не помни за нея. В реалност рецесията не е забравена освен от самите гърците, само че и европейците. Това събитие остави дълбока рана в съзнанието им, защото Европейски Съюз промени личната си природа: от обединяване на свободни страни той се трансформира в цялост от кредитори и длъжници. Брюксел наложи наложително разпоредбите си и гледната си точка в името на отбраната на единната валута и интегритета на еврозоната.  

Неслучайно при последната си аудиенция в Атина през октомври 2021 година някогашната канцлерка на Германия Ангела Меркел, възприемана в Гърция като главния отговорник за ръководството на гръцката рецесия, сервира един тип опрощение. Признавайки, че това е бил най-трудният миг в от мандата й, Меркел съобщи, че добре осъзнава с какви ограничавания и провокации е трябвало да се сблъскат гърците по време на строгите ограничения за икономии, наложени на страната.

Преди Меркел МВФ, част от известната " Тройка ", натоварена да следи за осъществяването на наложените на Гърция ограничения за икономии, разгласява разнообразни отчети по тематиката. Изводите от тях са ясни: основаните на неверни модели стратегии са претърпели провал в Гърция. Вместо да спомогнат за реабилитирането на страната, те са послужили по-скоро за избавяне на немските и френските банки, които са раздавали най-големи заеми. От отчетите излиза наяве, че МВФ е стигнал до извода, че не е трябвало да взе участие в тази маневра и той се зарича да не повтаря още веднъж тази неточност.

Европейската централна банка (ЕЦБ), различен съставен елемент на " Тройката ", в никакъв случай не е коментирала " гръцкия си опит ", ограничавайки се да означи, че че не би работила още веднъж по същия метод. Колкото до Европейска комисия, тя наподобява не си е извлякла никакви поучения от случилото се, даже във връзка с непрозрачното действие на Еврогрупата. То бе остро жигосано от някогашния гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, който е съперник на рецептата за строги икономии написа френското издание. За Европейска комисия Гърция към този момент е остаряла история…

Всичко това се случва заради обстоятелството, че никой не желае да предявява искания към един така и така пагубен баланс. Брутният вътрешен артикул (БВП) на Гърция, който през 2008 година е бил 355,9 милиарда $, през 2021 година се е намалил до 216,2 милиарда $, което е спад с 39 на 100. Това е невиждана низходяща траектория за страна, принадлежаща към развита икономическа зона. Вместо да се намали, държавният недостиг е повишен - през 2012 година е бил 110 на 100 от Брутният вътрешен продукт, до момента в който през днешния ден надвишава 200 на 100. Това, което в миналото представляваше проблем за Европа, през днешния ден обаче не поражда безпокойствие, защото страната генерира задоволителен бюджетен остатък, с цел да се издължи на кредиторите.

Този развой има и своята висока цена: цялостното заличаване на гръцката обществена  държава, като 15 поредни промени са довели до редуциране с над 30 на 100 на пенсиите на гърците. Всичко, което е можело да бъде приватизирано, е било приватизирано, без да се мисли за последствията, отбелязва " Медиапар ". Европейска комисия пък е винене, че е подценила китайската тактика за агресия и е разрешила на " Коско шипинг “ (Cosco shipping) да се снабди с контрола върху пристанището в Пирея.

Без подозрение безработицата е намаляла. През 2016 година тя е била 27 на 100, а през днешния ден не надвишава 12,5 на 100, само че с цената на неналичието на гаранции за претовареност. Деморализирани и без вероятности за бъдещето, към 500 000 младежи, множеството с висока подготовка, са напуснали страната през последното десетилетие.

Според препоръчаните модели Атина трябваше да се завърне към напредък и да навакса пропуснатото от 2019 година, само че застоят в международната стопанска система поради COVID-19 разруши всички прогнози. Поради неналичието на туристи гръцката стопанска система още веднъж се срина. В края на 2012 година МВФ предвиждаше напредък от към 6 на 100, а Европейска комисия очакваше 3-4 на 100 за интервала 2022-2023 г. 

Войната в Украйна и последвалият скок на цените на електрическата енергия обаче още веднъж объркаха проектите. Инфлацията в Гърция доближи през юни 12,1 на 100, най-високото ниво от ноември 1993 година Бензин, електричество, превоз, хранителни артикули. всичко нараства и всекидневният живот за гръцките фамилии става все по-труден, защото заплатите са ниски, отбелязва италианското издание " Интернационале ".  В началото на годината държавното управление утвърди стратегия за помощи в размер на 6,5 милиарда евро, която се оказа незадоволителна. В началото на май Атина усили минималната заплата с 50 евро и тя доближи 713 евро бруто на месец. Синдикатите желаят минималната заплата да е най-малко 825 евро на месец, като даже и при сходен размер ще е под нивата от 2008 година

Премиерът Мицотакис ще разгласи обичайно наличието на следващия стопански пакет при започване на Солунския интернационален панаир (10 -18 септември). Една от ограниченията, които се разискват, е така наречен " чек за повишаването ". Това е мярка, ориентирана към подкрепяне на уязвимите публични групи, които са подложени на максимален напън от нарастването на цените. Сред непрекъснатите ограничения, които се счита, че ще бъдат приложени сигурно, е анулацията за държавните чиновници и пенсионерите на така наречен " вноска взаимност " - спомагателен налог, който беше въведен по време на финансовата рецесия в Гърция. Обсъждат се и ново повишение на минималната заплата, увеличение на пенсиите, понижаване на патентния налог с до 50 %, както и нов кръг на субсидиране на цените на горивата.

Насърчавани от специалистите на Европейска комисия, държавните управления, които се сменяха в Гърция, направиха всичко допустимо, с цел да ускорят развиването на туризма, най-бързият и и елементарен метод за генериране на доходи. Секторът е повече от всеки път главната движеща мощ на стопанската система на страната. Със завръщането на европейците и американците това лято държавното управление планува рекордна година за туризма, с приходи, които доста ще надвишат 13-те милиарда евро от предходната година. Тези средства обаче няма да бъдат реинвестирани в другите браншове на гръцката стопанска система, отбелязва " Медиапар ".

Слабо индустрирализирана още преди дълговата рецесия, Гърция изостана в допълнение. Процентният дял на вложенията е един от най-ниските в Европа и за разлика от всички останали европейски страни е останал неизменен през цялото минало десетилетие. На Гърция й липсват решения, търсене и кредитиране.

Банковата система в страната към момента е обременена от пропуснати заплащания и непогасени заеми. В основата си казусът е същият като преди 10 години: размерът на " токсичните " заеми не е намалял и е към 30 на 100. По-голямата част от дребните и междинни компании, които са в основата на икономическата конструкция на страната, са в положение на банкрут или непълен банкрут.

Европейските проекти и вложенията на ЕЦБ трябваше да допринесат за оздравяването на гръцките банки, само че в реалност франкфуртската институция се задоволи да ги изключи от европейската банкова и финансова система, с цел да избегне разпространяването на рецесията, изоставяйки ги на ориста им. Неспособността на гръцките банки да подсигуряват финансиране за стопанската система може да докара до пагубни последствия за развиването на страната.

Въпреки че Атина публично се финансира на пазарите, в реалност ориста й обвързана с програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ, която обезпечава непряко финансиране на страната. Това обаче не пречи на Гърция да има най-високата рента в еврозоната - над 3 на 100.

В рамките на стратегиите за възобновяване и поддръжка по време на здравната рецесия Гърция се трансформира в един от най-големите бенефициенти на европейско финансиране. Атина ще получи 17,8 милиарда евро грантове и 12 милиарда евро заеми. Освен това страната е една от главните дестинации за планове в региона на климата и развиването на цифровата стопанска система. 

С огромна гласност и високопарни думи гръцкият министър председател разгласи в средата на 2021 година началото на програмата " Гърция 2.0 ". Благодарение на европейските фондове страната трябваше да промени модела  да навлезе с решителна крачка в стопанската система на бъдещето.

Оттогава войната в Украйна, инфлацията и общественото напрежение като че ли накараха държавното управление да намали упоритостите си. Атина към този момент не приказва за промяна на модела, а тъкмо противоположното, наподобява желае да предложи още веднъж същите практики от предишното: методът на систематизиране на грантовете и помощите от Европа облагодетелства само огромните компании (също и чуждестранните), които са едвам дребна част от стопанската система на страната. Всички дребни и междинни компании наподобяват изключени от механизма. Европейска комисия, която е натоварена да следи за вярното осъществяване на стратегиите, не реагира на това развиване. Това като че ли е по-скоро табиет, когато става дума за Гърция, без значение от подтекста, съгласно френското издание.

Мицотакис предизвести, че ресурсите, с които разполага Гърция, не са неизчерпаеми, въпреки че страната е в положение да подкрепя с 2 милиарда евро месечно разноските за електрическа енергия на семействата и бизнеса. " Инфлацията не се бори с подправени инфлационни обещания ", добави той.

Тази рецесия на демокрацията, която съпровожда контузията от строгите ограничавания, наподобява оставя Европа безразлична. Гърция е част от еврозоната и целостта на Европейски Съюз и валутата му са съхранени. Ако не се брои валутата обаче наподобява по този начин като че ли Гърция към този момент е напуснала Европейски Съюз, заключава " Медиапар "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР