На 20 април от 19 часа във Фестивалния и конгресен

...
На 20 април от 19 часа във Фестивалния и конгресен
Коментари Харесай

Семейство Хосен за пръв път със семеен тандем във Варна под палката на маестро Борислав Иванов

На 20 април от 19 часа във Фестивалния и конгресен център следва един незабравим концерт с диригент Маестро Борислав Иванов и солисти Марио Хосен – цигулка и Лиляна Кехайова Хосен – виолончело. Изявите във Варна на „ Преродения Паганини “, както го възхвалява международната рецензия, постоянно са кулминационно прекарване. Несъмнено и в този момент ще бъде по този начин, още повече че виртуозният цигулар и известната виолончелистка Лиляна Кехайова Хосен за пръв път гостуват на варненска сцена, откогато са фамилен тандем. Заедно с Оркестъра на Държавна опера Варна, концертмайстор Красимир Щерев, двамата ще показват Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс. В програмата ще прозвучат още „ Болеро “ от М. Равел и Гротескна сюита „ Бай Ганьо “ от В. Стоянов.

МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ - ДИРИГЕНТ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА
Доайенът на българските диригенти със международна кариера, Почетният жител на Варна, Маестро Борислав Иванов е приключил Българската държавна консерватория с две специалности - хорово диригентство при професор Георги Димитров и оркестрово - при професор Влади Симеонов. Специализира в Комише опер - Берлин при Курт Мазур и в Берлинската филхармония при Херберт декор Караян. Професионалната си кариера Борислав Иванов стартира във Варненската опера, по-късно от 1970 до 1975 година е в Пловдив. Отново се връща във Варна, където от 1975 до 1979 година е шеф и основен диригент на операта и шеф на ММФ “Варненско лято ”. От 1985 година името му се свързва с Пловдивската опера, на която е диригент и шеф в продължение на повече от 15 години. По негова самодейност се основават Вердиевите вечери на едно от тепетата в Пловдив, които по-късно прерастват във Вердиев фестивал на сцената на неповторимия Античен спектакъл.

През 2004 - 2007 година е шеф на Софийска опера и балет. Работил е като Главен музикален шеф на операта в Анкара и заместител общоприет музикален шеф и първи диригент на операта в Касел - Германия. Още до момента в който специализира в Германия е поканен за основен диригент, по-късно и за общоприет музикален шеф на Das Berliner Sinfonieorchester. Като началник на този оркестър е дирижирал над 700 концерта в фамозната зала на Берлинската филхармония.

Mаестро Борислав Иванов има повече от 100 заглавия в репетроара си от типичен и модерни композитори. Известни са неговите желания към оперните и кантатно-ораториалните творби. Гастролирал е с български оперни трупи на влиятелни музикални фестивали в Испания, на остров Малта, в Белгия, Дания, Италия, Южна Корея и други Гастролира независимо в Болшой спектакъл, Дойчеопер и Щатсопер - Берлин, във Виенската държавна опера и други Дирижирал е на всички континенти като се изключи един - Австралия.

За цялостната си креативна активност Маестро Борислав Иванов е отличен с редица награди, измежду които медал “Кирил и Методи ” втора степен, почетната премия “Пловдив ”, почетната премия „ Варна “, Златен медал на Италианското държавно управление за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на немското държавно управление “Кръст за заслуги ” към културата на Германия - първа степен. За заслуги в региона на културата са му присъдени званията Почетен жител на Пловдив и Почетен жител на Варна.

МАРИО ХОСЕН - ВИРТУОЗ С ИЗУМИТЕЛНА ТЕХНИКА, СЪЧЕТАНА С РОМАНТИЧНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Музикалните критици величаят Марио Хосен като „ Прероденият Паганини ”, „ Виртуоз с изумителна техника, съчетана с сантиментална сензитивност ”, възхищават се на неговата „ брилянтна техника и хубав цигулков звук ”. Следвайки божествената си заложба, Марио Хосен извървява бързо пътя от дете-чудо до интернационалното самопризнание „ Превъплъщение на Паганини ”. Във вените на родения в Пловдив музикант тече копска, еврейска, арабска и българска, а може би тракийска кръв от времето на Орфей, и от тяхната примес се ражда удивителен гений. Марио Хосен, чиято майка е оперна певица, свири от 5-годишен на първата си цигулка, подарена от баба му, а на 8 години към този момент е солист на Пловдивската филхармония. Завършва висшето си обучение в Университета за музика и театрални изкуства във Виена.

Блестящата му кариера е обвързвана с такива имена като проф. Фришеншлагер, Руджеро Ричи, Ифра Нийман, Жерар Пуле и други международни реализатори. Марио Хосен свири с Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър „ Чайковски ” на Московското радио, Оркестъра на Миланската канара, Симфоничния оркестър на БНР, Мексиканския държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и доста други. Познават го на всички места по света, където концертира с голям триумф - Съединени американски щати, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Прави записи с фамозни актьори като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

Носител на доста много награди за своето изпълнителско майсторство, Марио Хосен е към този момент и одобрен възпитател, почетен професор по цигулка на Нов български университет и посетител професор в Япония. Вдъхновител е на доста планове, измежду които основаването на Академичния оркестър „ Камерата Орфика ” в Нов български университет и на Международния конкурс за цигулари във Варна през 2015 година, на който се изявиха изключителните Братя Зайранови - Александър и Мартин от Варна. Те към този момент се образоват и в майсторските класове на Международната музикална академия „ Орфеус “ във Виена, зад която стои още веднъж Марио Хосен.
Виртуозният цигулар свири на една от най-скъпоценните цигулки в света G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка.

ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА ХОСЕН – ВИОЛОНЧЕЛИСТКА С ЕВРОПЕЙСКА КАРИЕРА, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА MUSIC ACADEMY ORPHEUS – ВИЕНА

Родена в семейство с музикална история, Лиляна Кехайова-Хосен стартира да свири на виолончело още на 6-годишна възраст. След като приключва НМУ „ Любомир Пипков ” е призната във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Успехът я следва неразделно сред Виена и София. Наградите й като солист и като част от типичен камерни ансамбли са многочислени. Лиляна Кехайова е печелила състезания в България и в чужбина, измежду които Concertino Praga (2006), „ Млади виртуози ” в София (2005, 2007), състезанието на Виенската консерватория „ Фиделио “ (2013) и доста други. Тя е пълновръстен член на Виенския камерен оркестър, с който идва у нас, соло чело е на оркестър Camerata Orphica, а от 2014 година е общоприет секретар на International Music Academy Orpheus – Виена, учредена от световноизвестния цигулар Марио Хосен. В Music Academy Orpheus всяка година вземат участие повече от 100 студенти, обучавани от 20 професори и световноизвестни солисти. През 2012 година Лиляна Кехайова получава стипендия от Виенската консерватория, стипендиант е и на други австрийски фондации и компании.

Билети 10, 15, 20, 30 лв; ВИП с кетъринг 40 лева

РЕЗЕРВАЦИЯ И ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ:
БИЛЕТНИ КАСИ: пл. «Независимост» 1, Основна сцена: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20:00; събота 10:00–13:30 и 14:30-19:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; Сцена Филиал: тел. 052 612 998 – един час преди театър
Фестивален и конгресен център: всеки ден 10:00-21:00, отмора 14:00-14:30 и 16:30-17:00, тел. 052 685 214. ЗАЯВКИ: тел. 052 665 051, 052 665 020
www.tmpcvarna.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР