На 20.06.2017 г. СЗ“ Антикорупция“ – СГП внесе в Софийски

...
На 20.06.2017 г. СЗ“ Антикорупция“ – СГП внесе в Софийски
Коментари Харесай

Прокуратурата погна двама агенти на ДАНС

На 20.06.2017 година СЗ “ Антикорупция “ – СГП внесе в Софийски градски съд обвинителен акт против сътрудниците от ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов за осъществени от тях закононарушения от общ темперамент.

Досъдебното произвеждане е формирано по сигнал от ДАНС за това, че настоящ чиновник на организацията е измамил непознати жители, че ще получат позволение за непрекъснато престояване в Р.България, съумял е да обезпечи подправени документи на чужденците и е издал държавна загадка.
Двама прокурори от СЗА са изискали всички относими документи, разпитали са очевидци и след обещано авансово позволение от Софийски градски съд, на 15.12.2016 година са осъществени претърсвания и изземвания в жилището на сътрудника на ДАНС Евгени Иванов и в служебното помещение, което употребява в постройката на ДАНС в гр. София.

Евгени Иванов е предаден на съд за четири закононарушения – машинация в огромни размери, осъществена при изискванията на продължавано закононарушение /чл. 210, алинея 1, т. 5 вр. член 209, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от НК/, документно закононарушение /чл. 308, алинея 2 вр. алинея 1 вр. член 20, алинея 3 и алинея 4 вр. алинея 1 вр. член 26 алинея 1 НК/, издаване на държавна загадка /чл. 357 ал.1 от НК/ и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и муниции, без да има съответно позволение /чл. 339 ал.1 вр. с член 26 ал.1 от НК/.

Иванов ще дава отговор за това, че в интервала от неустановена дата на месец май 2016 година - 03.08.2016 година в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение за да набави за себе си имотна полза, възбудил и поддържал подвеждане у Р. А., че ще окаже подпомагане на двама непознати жители да получат позволение за непрекъснато престояване на територията на Р. България. Заблудил Р. А., че ще окаже подпомагане на един чужденец за ускорение на процедурата по приемане на позволение за дълготрайно престояване на територията на Р. България, а за други двама непознати жители го е заблудил, че към този момент е оказал подпомагане за насрочване на по-ранна дата за изявленията в Министерство на правораздаването по техни молби за придобиване на българско поданство, с което предизвикал имотна щета на непознатите жители и на Р. А., на обща стойност 39 180,77 лв. /19 000 евро с левова равноценност 37 160,77 лв. и 2 020 лева/ и същата е в огромни размери.

Иванов е упрекнат и в това, че на неустановени дати в интервала 17.05.2016 година – 18.07.2016 година в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение, в съучастничество като подстрекател и помощник с незнаен причинител, съзнателно склонил и улеснил незнайния причинител да преправи наличието на публични документи - персонални карти, издадени на името на български жители в карти на непрекъснато пребиваващи в Република България чужденци, на които е притурен тип, че са издадени на имената на двама непознати жители за да бъдат употребявани.

В рамките на извършеното следствие са събрани доказателства и за това, че в интервала април 2016 година – август 2016 година Евгени Иванов е разгласил държавна загадка, като дал информация на разпитан по делото очевидец за употребявани от ДАНС начини и средства за оперативно издирвателни и разследващи действия, информация, че по отношение на съответни лица са употребявани специфични разследващи средства, както и информация за лица, обвинени в осъществяване на подривна, терористична и други незаконна активност против сигурността на страната. За това действие, защото Иванов е съзнавал, че от него могат да последват вреди за ползите на Републиката, прокурорите от СЗА са го предали на съд и за закононарушение по член 357 ал.1 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието, след обещано авансово позволение от съда, при осъщественото на 15.12.2016 година претършуване и изземване в служебното помещение, употребено от Евгени Иванов в постройката на ДАНС са открити и конфискувани 1 бр. револвер „ Heckler&Koch “, модел P30, тиня. 9x19 мм., 125 броя патрони тиня. 9х19 мм. и 161 броя патрони тиня. 9х18 мм., без Иванов да има съответно позволение според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.

Установено е, че Иванов е придобил револвера от сътрудника си сътрудник на ДАНС – обвинения Петър Спасов през месец октомври 2015г. Евгени Иванов не е имал позволение за придобиване и държане на револвера и боеприпасите, а Петър Спасов не е имал съответно позволение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие – 1 бр. револвер „ Heckler&Koch “, модел P30, тиня. 9x19 мм. на Евгени Иванов.

За това на обв. Иванов и на обв. Спасов е предявено обвиняване и за закононарушение по член 339 от НК/ на Иванов по член 339 ал.1 вр. с член 26 ал.1 от Наказателен кодекс, а на Спасов – по член 339 ал.3 от НК/.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „ Домашен арест “.
Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР