На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше

...
На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше
Коментари Харесай

Кой се изнерви от ДПС?

На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев на драго сърце сърфираше из мрежата, наслаждавайки се на новината, че глобите по закона „ Магнитски ” са се стоварили върху огромния му зложелател – Делян Пеевски.

На 2 юни 2022 обаче вместо да брои дивидентите от това, Прокопиев бе заставен да преглътне 4 горчиви хапа:
Върховен административен съд разгласи за оскъдни решенията на кабинета по закона „ Магнитски “, а създателят на черните държавни описи по него Иван Демерджиев призна, че правенето им е било неточност.Делото „ Рико ” против Пеевски в Съединени американски щати бе прекъснато заради липса на каквито и да било обстоятелства.Парламентът анулира „ златните паспорти ”, приемайки закон, импортиран от Пеевски и негови сътрудници от Движение за права и свободи. И отново по самодейност на Движението следва да преглежда анулацията и на „ златните визи ”.Т.нар. български вид „ Магнитски ” се провали с гръм и тропот, наименуван от всички партии и адвокати „ фашистки ”.
За похлупак навръх таза дата Прокопиев бе заставен да гледа и отразява посредством медиите си триумфа на Илхан Кючюк и Мустафа Карадайъ на най-висшия конгрес на европейските либерали – конгреса им в Дъблин.

Нормално е да се изнерви човек.

Пети ден медийната машина на Прокопиев търкаля една теза: Движение за права и свободи е обезпокоеното. И я сглобява в пъзел от свои тълкувания на обстоятелствата. „ Продължаваме промяната ” щяла да измести Движение за права и свободи в европейското демократично семейство, тъй като Кирил Петков бил най-хубавият другар на Макрон. Движение за права и свободи можело въобще да отпадне от АЛДЕ, тъй като алиансът щял да става партия, въодушевена от Макрон и ремонтирана по закона „ Магнитски ” от Петков. Даже имало клюки за нови наказания по закона „ Магнитски ”.

Шамарът за групата обаче пристигна от Земята на келтите. С голямо болшинство европейските либерали преизбраха Илхан Кючюк за началник на АЛДЕ на висшия конгрес в Ирландия, а цялата плеяда евролидери и комисари демонстрираха освен другарските си усеща, само че и почит към всичко, които прави Движение за права и свободи. В идващите години задачите на европейските либерали ще задава не Кирил Петков, а Илхан Кючюк. Той към този момент уточни три: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличена поддръжка за националните партии при последващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 година

За смут на Прокопиев в Дъблин бе не Кирил Петков, а ръководителят на Движение за права и свободи – партията, на която министър председателят единствено преди седмици се закани, че „ ще я оправи “.

Водейки внушителна делегация, Мустафа Карадайъ беседва на четири очи с ръководителя на групата „Обнови Европа“ Стефан Сежурне, с министър председателите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на Европейска комисия Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И тематиките бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, следствията от войната.

Всъщност, има най-малко 4 аргументи Иво Прокопиев да се нервира на Движение за права и свободи:

1. Защото сподели: Повече няма да мълчим

Повече няма да мълчим, отсече Движение за права и свободи още преди президентската акция предходната година. И стартира освен да вади на ярко всяка лобистка интервенция на умните и красивите. Но и да дава отговор на всички клюки и опити за внушения. Така лъсна нишката „ златни паспорти ” сред Кирил Петков и някогашния началник на Агенцията за вложения Стамен Янев и се сгромоляса мантрата на кръга „ Капитал ” за „ съветска връзка “ на Движението в Южен и Турски поток. Движение за права и свободи изиска краткотрайна анкетна комисия да проверява всички газови трасета, а властта по този начин се жегна, че точката все изпада от дневния ред на Народното събрание.

2. Защото разкри кой употребява името на Държавния департамент на Съединени американски щати за разпра с съперници

Минаха повече от 4 седмици, откогато Движение за права и свободи разкри опасността на Кирил Петков, изречена пред зам.-председателя Станислав Анастасов. Премиерът сподели: „ Аз ще ви оправя! ” и употребява името на Джеймс О`Браян, началник на службата за съгласуваност на наказания към Държавния департамент на Съединени американски щати, който щял да прати вести до 3 седмици. Новина в действителност пристигна, само че не оттатък океана за нови наказания, а от Върховен административен съд – за анулация на българските, въведени в нарушаване на европейското законодателство. Сега стои отворен въпросът набедените за рискови компании и предприемачи, чието име бе съзнателно компрометирано, ще съдят ли страната? В същото време Движение за права и свободи попита с писмо и самия О`Браян дали знае и утвърждава името му се употребява за кавга с политическия конкурент.

3. Защото Движение за права и свободи приказват на езика на хората и бизнеса

Докато властта се е вторачила в личните си разграничителни линии – евро, бежанци и Северна Македония, дневният ред на Движение за права и свободи е този на хората и бизнеса. Движението стартира серия от срещи с работодателските организации и даде обещание поддръжка за разнообразни бранша при актуализацията на бюджета. Забравихте селскостопанските производители, за тях не са планувани антикризисни ограничения, а страната е на прага на продоволствена рецесия, съобщи Имрен Мехмедова в декларация от парламентарната естрада. И извади съответни оферти в поддръжка на най-стратегическия бранш.

Мерките са закъснели, ориентирани към потреблението и ще подтикват инфлацията, предизвести Йордан Цонев. И сложи на масата мъчителен проблем – настоя за съответно индексиране на строителните разноски. За по-високи заплати на държавните чиновници, прикани доктор Хасан Адемов. Спешен ремонт на рисковите пътища сред селата, за които властта все не намира пари, изиска Байрам Байрам.

Най-силното деяние на Движение за права и свободи през последната седмица бе проектозаконът за изменение на Наказателен кодекс, който стяга наказванията за домашно принуждение и отстранява условието за три сигнала в полицията преди органите на реда да вземат ограничения против насилника. Докато властта прави работни групи и срещи, а още една жена загуби живота си, Движение за права и свободи предложи решение на проблем, който съгласно статистиката визира всяка четвърта жена у нас.

4. Защото Движение за права и свободи демонстрират дефектите на ръководството и лобистките закони

Заплахата на Петков към Движение за права и свободи пристигна незабавно щом придвижването изиска краткотрайна комисия в Народното събрание да проверява градежите на газовите трасета.

Лобистките закони получават бърза писта. Спазвайте Конституцията! – разгневи се Мустафа Карадайъ във връзка промени в Закона за силата от възобновими източници, когато преди броени дни ръководещото болшинство реши да гледа него, вместо оферти от Движение за права и свободи законопроект, с който голословната и непредвидена облага на ВЕИ и държавните предприятия за произвеждане на ток се преразпределя в помощ на бизнеса, общините, учебните заведения, детските градини и старческите домове, с цел да се оправят в рецесията.

Само поради господин Табутов ли го вършиме, попита Рамадан Аталай. Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ бе вносител на плана. Защото той има компания за строителство на фотоволтаици и му даваме единствено на него той да строи фотоволтаици?! – сподели още Аталай.

Настанявайки бежанци в бази на Национален осигурителен институт Калина Константинова лишава на българите осигурителни права, предизвести Хасан Адемов. А Йордан Цонев изобличи за какво се желае смяна при атестациите на академични преподаватели. Така академичната общественост става подвластна от соросоидните организации, които имат част от профилирани издания и бази данни, съобщи Цонев и по-късно изявление, приемането на закона бе отсрочено

Дойдохте на власт с гръмката поръчка за нулева приемливост към корупцията, сходно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Накрая той се оказва най-корумпиран, напомни в пленарната зала Станислав Анастасов. И разгласи: „ Дойде време да подкрепите гръмките си думи с дейности! ”.

Но дейностите се оказаха фашистки закон, с който страната без съд и присъда ще прави черни описи на хора и компании, и ще заплаща за доносите, по които ще се попълнят наказателните листи. За разлика от „ Продължаваме промяната ”, Движение за права и свободи внесе 3 плана за битка с корупцията: анулация на ин хаус процедурите, „ златните паспорти ” и „ златните визи ”.

Когато желанията внезапно се разминат с действителността, идва нервността. И при Прокопиев, при прокситата му във властта.

Вместо Движение за права и свободи да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия остарял съпредседател. А седмица преди избора му ръководителят на групата „ Обнови Европа “ пристигна в София не по покана на премиера Кирил Петков, а с цел да взе участие в проведения Илхан Кючюк интернационален конгрес „ Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска промяна “. А на срещата си с Мустафа Карадайъ му сподели: „ Бъдете горди с отговорността, която носите в Европа в тези сложни времена “.

Вместо Делян Пеевски да се скрие след глобите, той стои на първия ред в Народното събрание и предлага закони против корупцията. А предстоящият удар по него поради Магнитски към този момент рикошира върху враговете му.

Колелото на историята се завъртя и през днешния ден светът е различен. В интервала на дефицити, инфлация и война разграничителните линии са разнообразни. Западът не има вяра на обещания и заклинания, а желае постоянни сътрудници, на които да разчита за геополитическа преданост и за районна непоклатимост и предвидимост. Така, както за българите смяната престана на бъде константа. Вместо цвета на партиите, гледат цените на стоките. И имат вяра единствено на оня, които им оказва помощ в рецесията. Влизането на бюджета в пленарната зала дефинитивно ще смъкна маските.

А Прокопиев? Той ще продължи да се жалва от свръхактивността на Движение за права и свободи. Годините, в които Движението мълча, бяха златно време за него. Сега обаче и той изпита на гърба си вторият закон на физиката.

източник: „Стандарт“
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР