На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен

...
На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен
Коментари Харесай

Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР

На 2 юли 2020 година бе осъществено полагането на главен камък за параклис в чест на св. цар Борис Покръстител в двора на Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, оповестиха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужебното последование за първа копка на храма бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев, протойерей Симеон Змейков и йеродякон Вартоломей.

На знаменателното събитие участваха старши комисар проф. дн Любомир Тимчев, ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи, господин Красимир Ципов и господин Милко Бернер, зам. министри на вътрешните работи, господин Михаил Златанов, шеф на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, господин Светослав Белемезов, парламентарен секретар на министъра, господин Емил Велинов, шеф на Дирекция „ Вероизповедания " към Министерския съвет; участваха и редица народни представители, чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи, донори, спомоществуватели и посетители.

С тържествено слово свещеник Поликарп поздрави за благородното дело основателите и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Отправяйки признателност към ръководителите на Академията за духовната грижа и за въздигането на православното съзнание на чиновниците и на учащите се в нея, викарият на Софийския митрополит пожела на всички: „ в скоро време да се съберем още веднъж, с цел да осветим новия храм, отдаден на св. цар Борис и да се поздравим с новата духовна облага, в лицето на която ще имате покровител, патрон и благословение. И дай Боже да вървите всички по пътя, служението и духовното въздигане на св. цар Борис Покръстител - добави владиката - както той възсия в святост, нравственост и съобщи това на идните генерации, по този начин и тези, които ще се употребяват плодородно от този храм по неговия образец да възрастват и да се трудят за богатството на нашата татковина, на духовното въздигане живота и съзнанието на нашия народ ".

Ректорът проф. Любомир Тимчев, от името на управлението, чиновниците и учащите се в Академията също благодари на Софийската митрополия, на Министерството на вътрешните работи, на донорите и бъдещите строители за поддръжката. „ Няма познание без религия " - цитира Айнщайн проф. Тимчев и показа: „ Ние през днешния ден демонстрираме, че сме християни... Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, по този начин и вярата ще огрява активността на Академията и на всички, които по някакъв мотив идват тук. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР