На 2 юли 1951 г. в Сейнт Питърсбърг, САЩ, 76-годишната

...
На 2 юли 1951 г. в Сейнт Питърсбърг, САЩ, 76-годишната
Коментари Харесай

Наистина ли хора се самозапалват отвътре?

На 2 юли 1951 година в Сейнт Питърсбърг, Съединени американски щати, 76-годишната Мери Рийсър е открита изгорена в дома си. Тялото на вдовицата е превърнато в пепел, а близките пластмасови предмети са мощно деформирани – удостоверение за извънредно високата температура по време на случая. Разследването, извършено от ФБР, поражда редица въпроси: какво е предизвикало пожара, по какъв начин може такава чудовищна топлота да не повреди съвсем нищо от покъщнината и по какъв начин огънят е кремирал тялото на Рийсър, а е оставил непокътнат левия й крайник?

Това е единствено един от многочислените случаи, станали известни като непринудено човешко самозапалване (СЧС). Феномен на границата сред науката и паранормалното, СЧС е общо наименование за произшествия, при които хора избухват в пламъци,

без това да е породено от външен източник на топлота.

Има няколко съществени белега, сходни в множеството случаи на СЧС. Обикновено температурата по време на случаите е толкоз висока, че телата на жертвите безусловно биват изпепелени. Огънят рядко нанася вреди върху околни предмети и също по този начин в доста от случаите остават незасегнати обособени крака (крака или глава). Друг белег на СЧС е, че няма явен източник на топлота, който да е провокирал пожара. Жертвите постоянно са хора, които живеят сами, което е и един от проблемите – рядко има достоверни свидетелски показания какво тъкмо се е случило.

Джон Хаймър, някогашен полицейски чиновник от Англия, разказва редица аналогични събития, някои от които са взети непосредствено от неговата кариера като страж на реда. Един от случаите е този с Хенри Томас от Уелс през 1980 година

Възрастният мъж бил открит изпепелен в стола си

пред тв приемника. Част от стола била изгорена, а околни предмети - като копчетата на тв приемника и очилата, лежащи на пода, били полуразтопени от мощната температура. Отново, сходно на Мери Рийсър, пламъците, погълнали тялото на Томас, оставили незасегнати краката му.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР