На 2 юли 1949 г. Георги Димитров умира. Министър-председател на

...
На 2 юли 1949 г. Георги Димитров умира. Министър-председател на
Коментари Харесай

2 юли 1949 г. Георги Димитров умира

На 2 юли 1949 година Георги Димитров умира. Министър-председател на България става Васил Коларов. Видни руски медици слагат диагнозата „ сърдечна непълнота, чернодробна цироза, диабет, продължителен простатит”. Съществува догадка за политическо ликвидиране на Димитров по инструкции на Сталин.

Малко прочут и засекретен факт е, че косата и мозъкът на Димитров са изследвани в Министерство на вътрешните работи и в тях е открит живак доста над нормалната доза за естествени процеси - към 48 мг/кг при норма 2,33 мг/кг. Според специалистите отровните дози в мозъка на Вожда са доказателство, че гибелта му се дължи не на напреднал алкохолизъм, каквито клюки е имало, нито на исхемична болест, а на евентуално отравяне.

Още на 3 юли 1949 година Министерският съвет взима решение тялото на Георги Димитров да бъде балсамирано и сложено в пантеон. Тялото му е балсамирано в Москва и превозено с трен до София, където е изложено в Мавзолея на Георги Димитров. Мавзолеят е приключен на 10 юли 1949 година за рекордния период от шест дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР