На 2 януари т.г. ръководителката на Харвардския университет Клодин Гей

...
На 2 януари т.г. ръководителката на Харвардския университет Клодин Гей
Коментари Харесай

Моралното право е на страната на Израел


На 2 януари т.г. ръководителката на Харвардския университет Клодин Гей подаде оставка след обвинявания в плагиатство и след политическия скандал с толерирането на антисемитски прояви в кампусите на най-известните университети в Съединени американски щати – Харвард, Пенсилвания и Масачузетския софтуерен. Гей, която е втората напуснала президентка след Елизабет Магил от Пенсилвания, беше атакувана поради смущаващото ѝ държание по време на чуването в Конгреса, поради бездействието на управлението на Харвард по повод езика на омразата против евреите. Тя отхвърли да разкрие имената на студентите, подписали декларация с обвинявания против Израел дни след офанзивата на „ Хамас “, при която бяха избити 1200 души. Декларацията докара до отдръпването на най-богатия израелски бизнесмен Идан Офер от борда на университета и до прекъсване на даренията му за стипендии. В Конгреса Гей не отговори дали апелите за геноцид над евреите съставляват тормоз съгласно университетската политика, а се оправда с „ подтекста “ им.

Мислех да си мълча по тематиката, само че уви, сърце юнашко не трае!

Цялата тази история с оставката на президента на Харвард и голямото леке, което университетът си самопричини, е гнусна и срамна. Очевидно свръхполитизирането на безусловно всякаква социална или световна тема е стигнало връхна точка в Съединени американски щати и когнитивният дисонанс си проличава отвред и в този случай.

Не може да си президент на Харвард, както въпросната дама, и да мълчиш неловко, или да не можеш да обясниш по какъв начин антисемитизъм се развива в кампуса ти под наметалото на някакви крайнолиберални групички и сейф спейсове. И тук не става дума просто за нарушени университетски стандарти, само че и за жестоко опълчване на студенти по, бих споделил дори, етнорелигиозни правила.

Евреите в Съединени американски щати са основна част от самата история на страната. Те са неизменима част от историческото ДНК на нацията и са взели участие интензивно в основаването на американската страна. Като хебраист мога да дам образец с личността на търговеца от Филаделфия – Хаим Саломон, който е един от главните донори на Американската гражданска война, дружно с Робърт Морис, като Саломон персонално подарява съвсем цялото си финансово положение за подкрепяне на революционната войска.

С неговата финансова помощ е проведен и Вторият континентален конгрес, на който е призната Декларацията за самостоятелност от 4 юли 1776 година Днес негови монументи и мемориали има из цялата страна. Така че да се толерира злоба на територията на академична институция против Израел и еврейския народ предстоящо докара до последствия за виновните лица, които доста комфортно употребяват политиката за злоба към малцинства, с цел да дадат заслон на ненавист към други.

Също по този начин за извънредно вулгарна намирам и позицията, или неналичието на такава, на доста представители в международен мащаб на ЛГБТ общността, само че в това число и на такива в България. Под предтекст, че пазят палестинската идея, някои от тях не виждат до какви крайности стигат и май в заблудата си не помнят, че „ Хамас “, който започва тази война със зверствата си от 7 октомври 2023 година, много си наподобява с „ Ал-Кайда “ и „ Ислямска страна “, които екзекутираха доста почтени хомосексуални хора в Сирия и по други места в Близкия изток, употребявайки наказването планувано в Корана за хора извършващи содомия – „ да биват бутани от високо “.

Също по този начин май доста хора от тази общественост не помнят, че най-големият гей прайд в Близкия изток се организира не в Газа, а в Тел Авив, където всеки юни месец е същински празник на толерантността и човек може на всички места да види знамето на ЛГБТ общността.

Същото е положениетои с феминистките организации, които всеобщо не осъдиха стотиците изнасилвания и брутални полови закононарушения, които бяха осъществени против израелски деца, дами и мъже от страна на терористите от Хамас.

Не е и моя работа да показвам с пръст, само че доста представители на ЛГБТ общността, както и доста феминистки организации, би трябвало да си посипят главата с пепел, тъй като неналичието на поддръжка за Израел и изобщо неналичието на позиция от страна на доста сходни организации, рискува да ги лиши от скъпи другари в битката им за равни права.

Всяка година наред с битката против антисемитизма персонално аз съм забелязал, че Организацията на евреите в България – „ Шалом “, почтено застава в поддръжка и отбрана на всички малцинства в България, включително и посредством поддръжка за провеждането на годишния „ София Прайд “. Но аз не видях и един от тези хора от ЛГБТ общността в отговор да каже:

„ Чакайте малко, в този момент ние би трябвало морално да подкрепим нашите еврейски другари! “.

Поднасям авансово извиненията си, несъмнено, в случай че съм засегнал някого от тази общественост, който е подкрепил Израел, изрелския народ и правото им на битие, само че истината е, че такава поддръжка всеобщо не се усеща и остава едно горчиво възприятие, което като човек, който постоянно си е казвал всичко, си ми тежи!

Ще изтъквам американския публицист и закостенял коментатор от еврейски генезис Бен Шапиро, с който имах достойнството да поддържам връзка за малко преди няколко години по имейл:

„ Ако обвиняванията към Израел, че организира „ геноцид “ против палестинците са правилни, то това е най-лошо изпълненият геноцид в историята. „ Геноцид “ при който израелската страна обезпечава кувьози и оказва помощ за спасяването на бебета от лечебни заведения, в които се крият терористи?!?! Give me a break! “

В умозаключение желая да кажа, че моралното право на отбрана, за мен персонално, е на страната на Израел, тъй като до момента в който израелската войска пуска сирени и води отбранителна война за оцеляването на страната ѝ, против нея има зложелател като „ Хамас “, която не се свени и не предизвестява, когато убива, изнасилва, отвлича или обезобразява.

„ Хамас “, нейните настойници и съдружници, които са потънали в кръв, още дълго ще заплащат тежката, само че обективна цена за това, което направиха на 7 октомври 2023 година Един по един нейните водачи, като Салех ал-Арури ще бъдат премахнати, само че най-трагичното е, че до момента в който обикновенните палестинци не припознаят тях като главните си врагове, решение за основаването на палестинска страна няма да се откри.

Докато тероризмът неверно се припознава като право на отбрана, ситуацията на палестинския народ няма да се усъвършенства. Но най-важното е това да попие освен в Рамала, само че и в другите столици на арабските страни!

---

* Димитър Къцарков e хебраист и докторант по интернационалните връзки. Специализирал е в Университета в Хайфа и в Йерусалимския университет, Израел. Работил е в посолството на Израел в България, Министерството на външните работи, Израелския център за просвета и просвета в България, както и във фондация Orient Occident по стратегия на Съвета за човешки права на Организация на обединените нации в Мароко и Египет. Към момента развива частна консултантска активност за старт-ъп компании, търсещи реализация на пазарите в Близкия изток и Африка. Автор на редица медийни и научни публикации.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР