На 2 септември 2019 г. в АЕЦ „Козлодуй” пристигна Уилям

...
На 2 септември 2019 г. в АЕЦ „Козлодуй” пристигна Уилям
Коментари Харесай

Генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР посети АЕЦ „Козлодуй”


На 2 септември 2019 година в АЕЦ „ Козлодуй” дойде Уилям Магууд ІV – общоприет шеф на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Той бе съпроводен от Вероник Руйе – началник на Департамента по сигурност на организацията. Официалното посещаване е по покана на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова, заяви пресцентърът на атомната централа.

Представителите на АЯЕ се срещнаха с изпълнителния шеф на атомната централа Наско Михов, както и с представители на управителния екип на Дружеството – Емилиян Едрев, шеф на дирекция „ Безопасност и качество”, и Стефка Петрова, началник на ръководство „ Администрация и контрол”.

В своето одобрение към гостите Наско Михов посочи 45-годишната безаварийна и надеждна работа на АЕЦ „ Козлодуй”, както и поредната политика на неприкритост и съдействие с интернационалната нуклеарна общественост, водена от българската централа. Той акцентира, че това дава опция за обмяна на положителни практики и за използване на най-високите стандарти във връзка с сигурността и ефикасната употреба на нуклеарните мощности.

На собствен ред, Уилям Магууд ІV благодари за опцията да посети АЕЦ „ Козлодуй” и съобщи, че все по-важна част от работата на Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е да дава отговор на провокациите, пред които се изправя нуклеарната промишленост.

Емилиян Едрев показа главните планове на Дружеството – продължаването на периода на употреба и повишението на топлинната мощ на 5 и 6 блок. В презентацията си той сложи специфичен акцент върху непрекъснатите старания на атомната централа за поддържане на високо равнище на сигурност и сигурност. Емилиян Едрев срещна гостите и с изпълнените мероприятия по стрес тестванията, според условията на Европейската комисия след повредата във Фукушима.

По време на визитата делегацията посети командната и машинната зала на 5 блок, пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център, Хранилището за отработено гориво и други обекти на площадката на АЕЦ „ Козлодуй”.

Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо съдействие и развиване е междуправителствена организация, чиято задача е да подкрепя съдействието сред страните с развита атомна енергетика в процеса на рационализиране на разнообразни области като нуклеарна сигурност, технологии, просвета, околна среда и право. За да реализира тази цел, АЯЕ работи като конгрес за обмяна на информация и опит сред страните, членуващи в организацията – 33 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които ръководят 82% от инсталирания в света потенциал за произвеждане на нуклеарна сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР