На 2 септември 1945 г., с подписване капитулацията на Япония,

...
На 2 септември 1945 г., с подписване капитулацията на Япония,
Коментари Харесай

77 години от официалния край на Втората световна война

На 2 септември 1945 година, с сключване капитулацията на Япония, публично приключва Втората международна война.

На този ден на борда на американския линеен транспортен съд „ Мисури ”, който чака на рейд в Тихоокеанския залив, се подписва Актът за капитулацията на последния съдружник на нацистка Германия – Япония. След шест години и един ден настъпва дълго чаканият мир, припомня tvn.bg.

Подписи под документа поставят от страна на Япония външният министър М. Сигемицу и началникът на Генералния щаб военачалник Й. Умедзу, американският армейски военачалник Д. Макартър, адмиралът от английския флот Б. Фрейзър и руският генерал-лейтенант К. Деревянко. На церемонията по подписването участват представители на Франция, Холандия, Китай, Австралия и Нова Зеландия.

Според изискванията на Потсдамската декларация от юли 1945 година, които Япония приема абсолютно, нейният суверенитет е стеснен върху островите Хонсю, Кюсю, Сикоку и Хокайдо, а също по този начин и на по-малки острови от японския архипелаг по инструкции на съдружниците. Курилските острови Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи минават към Съветския Съюз. Статутът на императора с нищо не е оскърбен.

Актът планува Япония неотложно да приключи бойните дейности, японските въоръжени сили абсолютно да капитулират, като военното и гражданско имущество да се резервира без повреди. На японското държавно управление и на Генералния щаб се предписва неотложно да освободят съюзните военнопленници и интернирани цивилен лица. Всички японски цивилен, военни и морски публични лица са задължени да се подчиняват и да извършват напътствията и заповедите на Върховното командване на съюзните страни.

Капитулацията на Япония е ускорена, както от двете американски атомни бомби, по този начин и от решението на Съветския съюз да разгласи война на Япония на 9 август: в Манчжурската стратегическа настъпателна интервенция е разгромена японската Квантунска войска, освободени са северните и североизточните провинции на Китай (Манчжурия и Вътрешна Монголия) и Корея. По този метод е ликвидирана огромната военно-икономическа база на Япония на азиатския континент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР