На 2 октомври Мишел Барние представи на евродепутатите от Ръководната

...
На 2 октомври Мишел Барние представи на евродепутатите от Ръководната
Коментари Харесай

ЕП за последните предложения на Джонсън: Не предлагат гаранциите, от които ЕС и Ирландия имат нужда

На 2 октомври Мишел Барние показа на евродепутатите от Ръководната група на Европейския парламент по отношение на Брекзит най-новите оферти на английското държавно управление.

След тяхното разискване членовете на групата излязоха със следното мнение:

"Ръководната група на Европейския парламент по отношение на Брекзит не счита, че предложенията "в последния миг ", показани на 2-ри октомври, в тяхната настояща форма, съставляват основа за реализиране на съглашение, за което Европейския парламент би дал своето единодушие. Предложенията не засягат сериозните проблеми, на които би трябвало да се откри решение при положение, че защитния механизъм (т.нар. "backstop ") бъде отхвърлен, а точно общата стопанската система на острова, цялостното ценене на Споразумението от Разпети петък, и целостта на единния пазар на Европейски Съюз.

Въпреки че оставаме разполагаем да разгледаме функционални и съобразени със европейското законодателство решения, предложенията на Обединеното кралство не са задоволителни и доста се отклоняват от взаимните задължения и цели.

По-специално беше изразено безпокойствие във връзка с три аспекта на предложенията:

Първо, предложенията на Обединеното кралство по отношение на митниците и тяхната регулация категорично плануват построяването на инфраструктура, надзор и инспекции, само че не дават изясненост къде и по какъв начин това ще бъде осъществено. Всяка форма на надзор и ревизия на и към границата ще значи завършек на безпрепятствената търговия и по този метод ще навреди на общата стопанска система на острова, както и ще сътвори сериозен риск за мирния развой и ще породи опасности и за потребителите, и за бизнеса. Следователно предложенията, показани от държавното управление на Обединеното кралство, са в несъгласие с фундаменталните правила и червени линии, гласувани в резолюциите на Парламента. В същото време сходни ограничения на надзор няма да бъдат задоволителни, с цел да подсигуряват отбрана на европейските консуматори и бизнеси във всички случаи, което би оставило Европейски Съюз със сериозен пропуск в единния пазар на Европейски Съюз.

Второ, предложенията на Обединеното кралство биха били създадени в елементи от Европейския съюз и Обединеното кралство, или едностранно от Обединеното кралство, едвам през четиринадесет-месечния временен интервал. Това не дава нужната сигурност, нито извършва правилата в Споразумението за отдръпване. Тази обстановка би изисквала от Европейския парламент да даде своето единодушие за Протокола без да е осведомен с цялостните му последствия, и без да има никакви гаранции за правното му деяние. Това е недопустимо.

Трето, правото на единодушие предлагано на Народното събрание на Северна Ирландия, дейно трансформира Споразумението в условно, нестабилно, краткотрайно и едностранно решение, на място на защитния механизъм. Освен това, Народното събрание на Северна Ирландия не е заседавал от съвсем три години и е противоречиво дали би бил в положение да бъде призован и да поеме отговорността за интернационален контракт от сходно естество.

Накратко, Ръководната група на Европейския парламент по отношение на Брекзит има съществени опасения по отношение на импортираното предложение на Обединеното кралство. Опазването на мира и стабилността на остров Ирландия, отбраната на жителите и правния ред на Европейски Съюз би трябвало да бъдат главен фокус на всяка една договорка. Предложенията на Обединеното кралство даже не се приближават до това, което бе контрактувано като задоволителен компромис в защитния механизъм.

Европейският парламент остава отворен към разглеждането на всички оферти, само че те би трябвало да бъдат надеждни, работещи от правна позиция, и на процедура да имат същия резултат като компромисите, реализирани в Споразумението за Оттегляне ".

Евродепутатите потвърдиха в резолюция, призната с огромно болшинство на 18 септември, че Европейския парламент продължава да поддържа "организиран Брекзит " въз основа на към този момент контрактуваното Споразумение за отдръпване. Всяко съглашение за отдръпване и бъдещо асоцииране или интернационално съглашение с Обединеното кралство ще би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент,.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР