На 2 ноември отбелязваме Световния ден на витамин D. Инициативата

...
На 2 ноември отбелязваме Световния ден на витамин D. Инициативата
Коментари Харесай

Витамин D укрепва имунитета и бори възпаленията

На 2 ноември означаваме Световния ден на витамин D. Инициативата цели да разпространява измежду необятната общност голямото значение на така наречен „ безоблачен витамин “, за здравето.

Известен още като калциферол, той е мастноразтворим стероиден хормон, който взе участие в редица жизненоважни процеси, протичащи в човешкото тяло. Регулира калциево-фосфорната обмяна и спомага за поддържането на оптимални равнища на тези детайли в организма. Основната му функционалност е да обезпечава естествения напредък, развиване и подсилване на костната конструкция на децата и да ги защищава от появяването на рахит. Важен е и за профилактиката на остеопорозата при хората на междинна възраст. Оказва удобно въздействие върху положението на мускулите, като предотвратява развиването на остеомалация (размекване на костите). Заема значимо място в предварителната защита и лекуването на доста болести, измежду които диабет, сърдечно-съдовите болести, някои онкологични и инфекциозни болести, множествената склероза и други

Укрепва имунната система, потиска автоимунните процеси и има противовъзпалително деяние. Необходим е за действието на щитовидната жлеза, естественото съсирване на кръвта, регулирането на артериалното налягане, сърдечната активност и доста други.

Витамин D е единственият витамин, който организмът може да създаде под въздействието на слънчевите лъчи. Двете му най-важни форми са витамин D3 и витамин D2. Първата съставлява към 80% от общото количество и се създава в тялото при озаряване на кожата от ултравиолетовите лъчи. За страдание, актуалният, все по-затворен и затънал, метод на живот е обвързван с незадоволително излагане на слънце и понижена двигателна интензивност. Това, дружно с фактори като замърсяване на околната среда, застаряване на популацията и други, са измежду главните аргументи процентът на популацията, наранено от недостиг на витамин D в международен мащаб, да пораства непрестанно. За това способства и фактът, че дефицитът на този витамин може да остане дълго време неразпознат. Ето за какво е значимо да се обърне внимание на признаци като постоянно боледуване, отмалялост, бодърствуване, меланхолия, парене в устата и гърлото, суха кожа, постепенно зарастване на рани, косопад, криви и чупливи кости, загуба на плътността им, болежка в мускулите и други

Втората значима форма на витамин D е витамин D2. Тя е към 20% от общото количество и се доставя посредством храни и хранителни добавки. Едни от най-богатите му източници са млечните артикули, мазните риби, яйцата, черния дроб и гъбите.

Както дефицитът, по този начин и предозирането с витамин D могат да доведат до съществени последствия за здравето. Затова е целесъобразно да се откри салдото. При подозрения за нарушен метаболизъм на калция, костни фрактури и деформации, понижена костна компактност и други е целесъобразно да се направи консултация със експерт, както и проучване за равнището на витамин D в организма. Спрямо резултата се назначава нужната терапия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР