На 2 март външния министър на Аржентина Сантиаго Кафиеро съобщи,

...
На 2 март външния министър на Аржентина Сантиаго Кафиеро съобщи,
Коментари Харесай

Искането на Аржентина за връщане на Малвинските острови трябва да бъде уважено

На 2 март външния министър на Аржентина Сантиаго Кафиеро заяви, че по време на срещата на външните министри на Г-20 в Ню Делхи е уведомил английската страна за решението на Буенос Айрес да се отдръпна от Споразумението „ Форадори-Дънкан “, реализирано през 2016 година по отношение на разногласието за Малвинските (Фолклендски) острови. Той също по този начин е предложил възобновяване на договарянията за суверенитета над островите в сходство с Резолюция № 2065 на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Това е законно искане на Аржентина, която се пробва да си върне суверенитета над Малвинските острови и интернационалната общественост би трябвало да го поддържа. Всъщност въпросът с Малвински острови е резултат от колониализма. Основната причина Англия обаче да го пренебрегва и да не желае тематиката да бъда обсъждана е, че  тя не желае да се откаже от изгодите, които й носят островите. Акваторията на Малвинските острови е богата на петролни и газови находища, също така те са стратегическо и военно предмостие към Южния Атлантик.

В продължение на 190 години суверенитетът над островите е една от най-големите болки на аржентинците, по тази причина Англия би трябвало да отговори на настояванията за договаряния и да върне островите на Буенос Айрес допустимо най-скоро.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР