На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р

...
На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р
Коментари Харесай

В Лом откриват изложба, посветена на д-р Андрей Георгиев, дарил 2.5 млн. долара за града

На 2 март се открива галерия, отдадена на донора доктор Андрей Георгиев, оставил 2,5 млн. $ на Лом и общо 5 млн. на България за обучение на млади гении.
От 1935 – 39 година е възпитаник в гимназия „ Найден Геров “ в Лом. През 2007 година се връща в Лом за първи път и споделя с шефа на гимназията Теодор Йончев желанието си да подари пари за стипендии на възпитаници, като не оповестява сумата. Директорът приема, само че не любознания за сумата. Едва през 2014 година, след гибелта на доктор Андрей Георгиев адвокатската компания, която е упълномощена да даде дарението оповестява, че докторът е завещал на гимназията над 1 млн. $, като занапред предстоят продажби на парцели и имущество на донора. На финала се оказва, че дарението за гимназията възлиза на сумата над 2 млн. $.
Изложбата наблюдава живота на Андрей Георгиев, след 2-годишната си специализация в Чехословакия, той емигрира в Съединени американски щати . Там работи като доктор в Калифорния, по-късно още 50-години в Уилмингтън. Представени са фотоси, които са документи от живота на великодушния доктор, както и фотоси от живота му в Америка, фамилната му къща там, както и фотоси на домът му в България.
Посетителите на изложбата ще могат да се срещнат и с копие от наследството, както и негови писма до майка му. Показани са и премиите на доктор Андрей Георгиев – знакът „ Почетен жител на Лом “ и плакета, с който предходната година Националното съдружие на Общините го разгласи за„ Общински донор номер 1 “.
Изложбата се открива в събота – 2 март от 11 ч. в галерия„ Поломие “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР