На 2 април полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия,

...
На 2 април полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия,
Коментари Харесай

Разбиха международна банда за финансови измами, шефовете й – българи


На 2 април полицейските и правосъдни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България е осъществена огромни взаимни дейности по неутрализирането на интернационална проведена незаконна група за измами посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, корупция, компютърни закононарушения и изпиране на пари. С неутрализирането на участниците в организираната  престъпна  групата на българска територия са ангажирани чиновниците на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП, Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ в Министерство на вътрешните работи, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

В рамките на интервенцията на територията на  България са арестувани трима български и един немски жител, двама от които са измежду хипотетичните ръководители на групата. В Сърбия са арестувани пет лица, сложени под наблюдаване са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими движимости и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на незаконната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването против интернационалната незаконна група стартира Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия  преди близо година, взаимно с екип на Централната прокуратура на Австрия за битка с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и съгласуване на дейностите по следствието оказват Европол и Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в наказателното правораздаване Евроджъст.

Пострадали от действията  на  незаконната мрежа са хиляди жители на десетки европейски и други страни. Разследващи пресмятат, че вредите от  измамите възлизат на близо 80 млн. евро в случай, че огромен брой пострадали  лица не са подали  тъжба.

Изяснен е механизмът на финансовата машинация: участниците в незаконната активност предизвикват по е-поща и с рекламни банери евентуалните жертви-„ вложители “ да се записват в основана от групата нелицензирана платформа за цифрова търговия с бинарни варианти и други финансови  принадлежности против начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, неотложно биват „ атакувани “ от така наречен сътрудници и „ персонални брокери “, основани в „ центрове за позвънявания “ (колцентрове), най-вече в Белград и София. Всеки „ вложител “ получавал достъп до приложение във подправената платформа, където да наблюдава придвижването на парите си и по-точно, по какъв начин те се „ усилват “ от осъществени търговски облаги.

На процедура след „ вложението “ на всяка сума тя била превеждана от участници в групата по сметки в разнообразни точки на света. След поредност от следващи банкови транзакции за изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, следени от интернационалната незаконна група и разпределяни сред участниците в нея. Четиримата уличени за присъединяване в интернационалната незаконна групата на територията на България са арестувани в София, въз основа  на издадени Европейски заповеди за арест. За немския жител Софийският градски съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Други двама от арестуваните са под домакински арест, а един – с наложена парична гаранция.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР