На 2 април 2020 г. полицейските и съдебни органи на

...
На 2 април 2020 г. полицейските и съдебни органи на
Коментари Харесай

Разбиха международна престъпна група за измами за милиони

На 2 април 2020 година полицейските и правосъдни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България реализираха огромни взаимни дейности по неутрализирането на интернационална проведена незаконна група за измами посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, корупция, компютърни закононарушения и изпиране на пари. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна профилирана прокуратура.

В България бяха арестувани трима български и един немски жител, двама от които са измежду хипотетичните ръководители на групата. В Сърбия са арестувани пет лица, сложени под наблюдаване са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими движимости и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на незаконната група с над 2.5 милиона евро.

Спецпрокуратурата и ГДБОП разрушиха незаконна група за трафик на 72 кг хероин

Разследването против интернационалната незаконна група стартира Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия преди близо година, взаимно с екип на Централната прокуратура на Австрия за битка с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и съгласуване на дейностите по следствието оказват Европол и Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в наказателното правораздаване Евроджъст.

Пострадали от дейностите на незаконната мрежа се оказват хиляди жители на десетки европейски и други страни. Разследващи пресмятат, че вредите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро в случай, че огромен брой потърпевши лица не са подали тъжба.

Арестуваха 8 души за търговия с кръв и кръвни съставки в София

С неутрализирането на участниците в проведената незаконна групата на българска територия са ангажирани Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП и Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ в Министерство на вътрешните работи под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

Механизмът на финансовата машинация е следният: участниците в незаконната предизвикват по е-поща и с рекламни банери евентуалните жертви-„ вложители “ да се записват в основана от групата нелицензирана платформа за цифрова търговия с бинарни варианти и други финансови принадлежности против начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, неотложно биват „ атакувани “ от така наречен сътрудници и „ персонални брокери “, основани в „ центрове за позвънявания “ (колцентрове), най-вече в Белград и София.

Всеки „ вложител “ получавал достъп до приложение във подправената платформа, където да наблюдава придвижването на парите си. И по-точно, по какъв начин те се „ усилват “ от осъществени търговски облаги.

На процедура след „ вложението “ на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в разнообразни точки на света. След поредност от следващи банкови транзакции за изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, следени от интернационалната незаконна група и разпределяни сред участниците в нея.

Четиримата уличени за присъединяване в интернационалната незаконна групата на територията на България са арестувани в София, въз основа на издадени Европейски заповеди за арест. За немския жител Софийският градски съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

Други двама от арестуваните са под домакински арест, а един – с наложена парична гаранция.

Действията на българските прокурорски и полицейски органи при взаимната реализация провокираха мигновена реакция на партньорските служби. В Националното бюро на България в Евроджъст бяха получени благодарствени известия от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, Службата на основния прокурор в Бамберг, Прокуратурата в Австрия за противопоставяне на икономическата престъпност и корупцията, Прокуратурата на Сърбия.

„ Мотото за деня е „ CODID-19 не води до отвод от правораздаване! “, се споделя в известието на Главната прокуратура на Бамберг. „ В довечера на европейско правно съдействие, единственото, което можем да създадем, е да благодарим на всички участници за тяхното чудесно и вдъхващо доверие съдействие “. Специални благодарности се изричат към Националното бюро на България в Евроджъст, както и към прокурорите и служителите на реда от България и Сърбия „ които свършиха работата си съвършено, макар сложните условия “.

„ Денят за реализация донесе огромен триумф. Благодарим на българските сътрудници. Въпреки че не разследвахте собствен случай, вие съдействахте извънредно на нас… “, сочи писмото на немското бюро в Евроджъст.

Резултатите от взаимната реализация ще бъдат дадени като образец за добра процедура на срещата на Съвета на Министрите на правораздаването на Европейски Съюз, която ще се организира през днешния ден (6 април 2020 г.). Очаква се на срещата да бъдат разисквани провокациите, които пандемията COVID-19 постанова в областта на интернационалното съдействие по наказателни каузи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР