На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий

...
На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий
Коментари Харесай

Почитаме Паисий Хилендарски

На 19 юни православната ни черква уважава паметта на Паисий Хилендарски.

Когато българският народ изпадна в най-тежко положение под двойното петвековно гръко-турско иго, тогава Бог издигна преподобни Паисий Хилендарски, който написа своята забележителна "История славянобългарска " и посредством нея вдъхна народностно схващане и сили у българския народ, изтръгна го от неговото обезсърчение и сложи начало на българското възобновление.

Той е роден в град Банско, в самите поли на именитата Пирин планина, през 1722 година. Рожба на благочестиво семейство - единият му брат Лаврентий бил свещеник в Хилендарския мнастир, а другият Вълчо бил великодушен донор на църкви и манастири - той постъпил за послушник на първо време в близкия Рилски манастир, гдето закърмил душата си с родолюбива грижа за личния народ и със светост от великия български светец Йоан Рилски.

Малко по-късно, в 1745 година, към този момент на 23-годишна възраст, той отишъл при брата си Лаврентий в Хилендар и тук приел монашество. В манастира Паисий имал опция да се образова и изучи по-добре и духовно да се издигне. Като манастирски делегат (таксидиот) той обикалял села и градове, с цел да събира помощи и да притегля поклонници за манастира. При този непосреден допир с народа Паисий най-добре видял тежкото състояние на българския народ под гръцко-турското иго. В атонските манастири пък той видял и самичък претърпял надменното и пренебрежително отношение на другородци към българите - че те били елементарни и груби, че нямали история. Паисий с болежка виждал разслабващото обезсърчение на народа, надълбоко скърбял и се възмущавал за родоотстъпничеството на доста българи, които се влачели след непознати традиции и след непознат език, а презирали чистите български нрави и родния си език. Тогава пламва в него патриотична и благочестива ревнивост, плод на която се явява неговата въодушевена "История славянобългарска " (1762 г.) "за в интерес на българския народ, а за популярност и хвалба на Господа Иисуса Христа ".

Получил благочестиво домашно образование и черпил от светостта на св. Йоан Рилски, преподобни Паисий и на Атон попаднал в една аскетическа среда, известна с голям брой просияли в берекет подвижници на благочестието и изключително преподобномъченици - монаси, които умирали страдалчески за Христа от агарянска ръка. И самият той със скромни думи на монашеското примирение прави намек за своя аскетизъм: страдал от корем - което значи прекалявал с поста, и от главоболие - което значи, че съкращавал съня си до прекаленост.

След като написал историята си с доста труд, той като истински равноапостол тръгнал да я разнася на всички места по българската земя, с цел да я четат и преписват. По този метод преподобни Паисий запалил пожара на българското национално съвземане и възобновление. И в тази усърдна активност на равноапостол и национален будител той умира незнайно где, може би страдалчески - в случай че не погубен от вражеска ръка, то грохнал от изтощеност. Денят и годината на гибелта му са незнайни, заради което паметта му се чества на неговия имен ден - 19 юни, когато се чествува преподобни Паисий Велики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР