На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт

...
На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт
Коментари Харесай

За първи път в ЕС: В България откриха чума по дребните преживни животни

На 19 юни 2018 година Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт удостовери позитивни резултати за заболяването Чума по дребните преживни животни (PPR) в животновъдни обекти в село Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол.

Заболяването е установено за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за удостоверение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на Европейски Съюз – CIRAD, Франция.

Заболяването не е зооноза – т.е. не е рисково за хората, само че е извънредно рисково за овцете и козите. Наличие на болестта на избрана територия внезапно лимитира опцията за търговия с животни, както и с животинска продукция.

С цел ограничение разпространяването на заболяването Българската организация по сигурност на храните неотложно разпореди предприемане на ограничения, част от които са:

 Извършване на епизоотично изследване и следене през последните три седмици преди датата на подозрение на придвижвания на дребни преживни животни, артикули получени от тях и странични скотски артикули добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.

Определяне на:
 Три /3/ км защитна зона към засегнатите обекти, в която влиза с. Воден, общ. Болярово; 

Десет /10/ км следена зона към с. Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол, в която влизат следните обитаеми места от община Болярово: гр. Болярово, с. Вълчи Извор, с. Горска Поляна, с. Крайново, с. Малко Шарково, с. Ружица, с. Странджа, с. Шарково, с. Ситово, с. Иглика, с. Мамарчево.

В обитаемоте места в 3-километровата Предпазна и 10-километровата Наблюдавана зона да се извърши:

Преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти; Ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни заболявания във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да бъдат документиратни; Взeмане на двойни кръвни проби (цяла кръв и серум) от всеки един обект с дребни преживни животни по скица за разкриване на 5% разпространяване с 95% меродавност и изпращането им за проучване за чума по дребните преживни животни.

В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се не разрешава:

Търговията, напредването и превоз на дребни преживни животни като се изключи тези предопределени за неотложно кръвопролитие и след позволение от формален ветеринарен доктор или на такива преминаващи транзит;

Търговията, напредването и превоз на едри преживни животни, отглеждани в обекти дружно с дребни преживни животни като се изключи:
тези предопределени за неотложно кръвопролитие и след позволение от формален ветеринарен лекар; животни от страни членки, преминаващи транзит;
 транспортиране на ЕПЖ след приемане на позволение от Централно ръководство (ЦУ) на БАБХ, образуване на пазари и изложения на дребни преживни животни;

В случаите на осъществяване на превоз на ДПЖ след позволение на ОВЛ, транспортните средства подлежат на наложителна стерилизация преди товарене и след разтоварване на животните.

Заболяването е публикувано в прилежаща Турция, само че на този стадий не е ясно по какъв начин е проникнала болестта на територията на страната.

Заболяването се предава при стеснен контакт сред животните. С цел предотвартяване неговото разпространяване и засягане на нови ферми, ще бъдат осъществявани инспекции за незаконна търговия и напредване на дребни преживни животни на територията на съответните области. При определяне на нерегламентирано напредване на дребни преживни животни на притежателите (придружителите) на животните да бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а животните да бъдат неотложно умъртвени и труповете ще бъдат унищожени при съблюдаване условията на Регламент (ЕО) 1069/2009.

БАБХ предлага фермерите краткотрайно да лимитират търговията и превозване на животни, както и посещаване на ферми. Особено значимо е да се заобикалят пътувания до ферми в южната ни съседка.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР