На 19 юли стартира седмият пореден сезон на Пътуващо лятно

...
На 19 юли стартира седмият пореден сезон на Пътуващо лятно
Коментари Харесай

Стартира седмият пореден сезон на Пътуващо лятно кино с БНТ1

На 19 юли започва седмият следващ сезон на „ Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ “. Тазгодишното издание на националната акция за възобновяване на летните кина в България ще бъде намерено с кино лентата „ Посоки “ на режисьора Стефан Командарев. По традиция откриващата прожекция ще се състои на Лятната сцена в Борисовата градина в София от 21:00 часа, като кинолюбителите ще имат опцията да се срещнат с екипа на продукцията.

Най-добрата равносметка е щастието, което носим на хората в цяла България, сподели в „ Преди всички “ Йоана Левиева-Сойер - продуцент на акцията от страна на Българска национална телевизия.

„ Над 100 000 души до този миг са гледали нашите прожекции, които са близо 170 в цяла България. Има младежи, които не са ходили на кино в никакъв случай. Самото чувство за прожекция, която гледаш с доста други хора, те не го познават. Има хора, които живеят много откъснати в България, нямат кой знае какви финансови средства и за тях това е празник. Ние въодушевяваме локалните хора да възвръщат летните кина. Има към този момент 16 възобновени летни кина в цяла България. Първото от тях е в Карлово. Стремим се всяка година в маршрута да включваме едно или две от тези кина, които са били възобновени в границите на акцията. Тази година ще отидем в Ямбол и в село Орешак. Това е един от най-важните резултати от нашата акция. Тези подиуми се употребяват освен за кино, а за всевъзможни други културни събития. Това прави обитаемоте места по-атрактивни за турнета на най-различни други културни събития. Изведнъж напомнихме на кметовете, че с цел да има общественост някъде, би трябвало да има и публичен живот. Повечето подиуми са възобновени с напъните на локалната администрация, която е намерила метод - европрокет, различен план, частна самодейност “.

За тази година са планувани 24 прожекции. Маршрутът се движи най-вече в Централна България - Самоков, Панагюрище, Пирдоп, Копривщица и Пловдив, сподели още тя.

„ Късометражните филми, които се вършат в България, са извънредно на положително равнище и те заслужават да стигнат до публиката. Ние работим с една млада компания. Това е компания на актьорите Илияна Попова и Александър Алексиев. Това е едно съдружие на младежи - режисьори и артисти, които вършат прелестни филми и ние вършим селекция и към този момент втора година ги демонстрираме. Тази година ще покажем и едни доста положителни, доста занимателни къси филми от акцията " Европейският съюз и аз ", които са създавани в разнообразни страни от Югоизточна Европа. Това лято ще бъдат снимани такива филми и в България “.

По традиция акцията се открива и закрива на лятната сцена на Борисовата градина в София с партньорството на Столична община.

„ Тази година ще покажем филмът " Посоки " на Стефан Командарев, а на закриването ще покажем кино лентата на Виктор Божинов " Възвишение ". “

Не се повтарят заглавията на филмите. Всеки филм ще има общо по 3-4 прожекции. Целта е хората да се съберат и да преживеят една прожекция дружно, сподели Йоана Левиева-Сойер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР