На 19 юли Богдана Карадочева ще добави още една свещичка

...
На 19 юли Богдана Карадочева ще добави още една свещичка
Коментари Харесай

Богдана Карадочева: Нека бъдем смирени и да се уповаваме на Бог, защото всички грешим!

На 19 юли Богдана Карадочева ще добави още една свещичка за рождения си ден. Като същинска кралица на шансона, нейният житейски път е напълнен с доста шлагери. Само преди седмица Богдана Карадочева блесна на сватбата на племенника си. Актьорът Калоян Карадочев и приятелката му Камелия Евгениева, която работи като преводачка, се ожениха на зрелищна изнесена гала в Годеч. Специален посетител на събитието бе Васил Найденов, който е непосредствен другар и дуетна половинка на Богдана. “Сватбата беше прелестна. Гостите бяха чудесни, а тържеството в действителност елегантно. Много, в действителност доста красиво. Вълнувах се от самото начало ”, показа певицата.

Богдана Карадочева е една от обичаните поп певици на българската аудитория. Буба има 19 албума и 3 компактдиска, като последният е двоен компактдиск " Най-доброто " - златна сбирка от 42 песни. Тя е първата носителка на " Златният Орфей " с две песни: " Сняг " на Борис Карадимчев и " Това е нищо " на Арман Канфорд. Става известна с шлагера си " Аз ще бъда с чудна рокля " през 1967 година Пяла е на международни подиуми с огромни имена като Жилбер Беко и Клиф Ричард. Хитовете й " Дано ", " Остаряваме постепенно ", " Иване, Иване " и други се пеят от млади и остарели. Омъжена е за композитора Стефан Димитров, има наследник Лъчезар Аврамов, кино- и тв режисьор.

Тази специалност е орис и в случай че не я приемеш за цялостен живот,
в случай че не пееш от сърце, песните ти няма да останат
Времето е инспекцията за всичко.


В началото на нейната кариера е посъветвана да не се показва с името Карадочева, а като Иванова. Година по-късно сама желае да се показва с бащината си фамилия. През 1994 година тя става един от учредителите на Фонд “Паметник на жертвите на комунизма”, повдигнат през 1999 година край НДК. Богдана Карадочева разказва татко си с думите:
“Баща ми беше доста прочут, доста добър, имаше доста другари, помагаше на всички. Той беше тънък и набожен човек, вманиачен по музиката”. Иван Карадочев е търговец на фини кожени произведения, активност, която упражнява до 1947 година След това е частник майстор на кожени дрехи. През 30-те години на ХХ век е един от хората, помогнали материално за възраждането на учредения през 1914 година футболен клуб “Левски”, на който е последовател.


С баща Иван и братчето

Баща ми е имал фабрика за кожи, грациозен магазин на ул. " Алабин " с продавачки и манекенки, беше безгрижник. Майка ми беше прелестна, духовна жена, обичаше да написа. 15 години след гибелта й не посмях да отворя тетрадките й, споделя певицата. Имахме сбирка от 4000 плочи симфонична и оперна музика. Всяка неделя ни водеха с брат ми на матинетата в зала " България”, беше вманиачен за опера. Убиха го през 1960 година в лагера " Слънчев бряг " - Ловеч, по най-ужасния метод, с камъни и тесли. Взеха го напряко от магазина и по какъв начин този изтънчен човек с папийонка е понесъл ужаса в лагера! Не мога да си показва и не желая да приказвам за това. В лагера е въдворен на 8 декември 1960 година, а 15 дни по-късно е погубен.
От 3-годишна възраст са ме качвали на масата да пея “Кармен”, “Хабанерата”, “Азучена”. Родителите ми бяха музикални и татко ми ме вкарваше в операта през оркестрината - боготворя операта, мога да рева.

Исках да изучавам оперно пеене. Но ориста реши друго. Майка ме готвеше за оперна певица, водеше ме на педагози като контраалт. Но се явих на състезанието " Микрофонът е ваш " в ресторант БИАД на Вили Казасян и оркестър " Студио 5 ".

Бях на 14 година, с черна престилка и бяла якичка. Изпях френска ария и Вили ми сподели да му се обадя, по този начин започнах

Слава богу, аз не бях репресирана в тези години, тъй като ме пазеха моите другари. Много ми помагаше моят обичан другар Емил Димитров, той ме изведе и на интернационална сцена.

Живот, изпълнен с музика, само че и с доста любови. Богдана има три брака зад тила си, последният от които се оказва за цялостен живот. За първи път се омъжва напълно млада, на 19 години, за музиканта Здравко Радоев. Това се случва малко преди певицата да получи премията “Златният Орфей”. Тя и Радоев посещават гражданското, с цел да поздравят техни другари, които подписват брак. Младата певица и Здравко като на смешка се разписват, без доста да мислят. Но за жалост бракът им не продължава дълго. И следва разлъка.
След няколко години Карадочева се омъжва за кинорежисьора Димитър Аврамов, който срещнала във Франция. Подписват без непотребна шумотевица и отново без сватбени одежди.

Кумове им стават Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

От този си брак шармантната певица ражда и сина си Лъчезар. Ангажименти и доста работа са причина да се отчуждят. С втория си брачен партньор Богдана се развежда през 1990 година


Най-дългият брак - със Стефан

Няколко години по-късно среща най-голямата си обич. На едно издание на “Златният Орфей” тя се вижда с нашумелия млад композитор Стефан Димитров. Оказва се, че той е неин съученик, с който са делили един чин. И по този начин стартира най-дългата й връзка, която приключва с благополучен брак. И до през днешния ден Богдана и Стефан са сполучлив тандем и в живота, и в творчеството. Най-интересното е, че

шафери на сватбата са Васко Кеца и персоналният му управител Ивайло Манолов

Работила съм с съвсем всички композитори, имам страхотни песни на Борето Карадимчев, само че от години Стефан ми написа песните. Заедно сме, имаме общи усети. Така се родиха " Иване, Иване ", " Само за дами ", " А бяхме млади ", " Дано ". Стефан написа доста кино музика. Аз съм създател на текстовете на " Краят на света " в осъществяване на Васил Найденов и на песни за Тони Димитрова. Певците от моето потомство сме спечелили обичта на публиката с хилядите концерти - ходили сме в най-малките села и градове, имали сме хиляди срещи с хората. Пеехме онлайн - толкоз доста песни съм изпяла и съм доста щастлива, когато на мой концерт виждам сълзи в очите на хората. Те пеят дружно с мене, знаят песните ми от началото до края. Имам записани над 500 песни, а съм изпяла хиляди. Когато сме пътували с транспортен съд в чужбина, сме пели по 50-60 песни на вечер. Ние обаче

объркахме понятието " народна власт " с " безредица "

Това е наша виновност. Но ето към този момент сме в Европейски Съюз и аз съм положително настроена, с времето всичко ще се възстановява. Колко доста българи към този момент пътуват с персоналната си карта, прекарват Нова година във всички краища на света! Ние, българите, сме чувствителни хора, само че бързо се научихме на хубавото. Забравихме тези гладни години преди 10 ноември, когато за празници се пускаха банани, луканка, месо, чакаше се по 20 години за коли. Сега караме хубави коли и отново сме недоволни. Трябва сами да си създадем положителното, а не да чакаме от други. Освен това сме малко завистливи, подлички, чалгизираме обществото, а чалга значи незначителност. Мразя лицемерието, измяната. Вярна съм на правилото да сме смирени, да се уповаваме на Бога, тъй като непрекъснато бъркаме, да сме положителни и да се обичаме.

Паулина БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР