На 19 януари се навършиха 95 години от рождението на

...
На 19 януари се навършиха 95 години от рождението на
Коментари Харесай

Откриха изложба в памет за Ивайло Петров

На 19 януари се навършиха 95 години от рождението на писателя Ивайло Петров. По този мотив Столичната библиотека откри в централното си предверие неповторима галерия: показани ни са освен десетки издания на негови книги на разнообразни езици, само че и авторски. Малко прочут факт от биографията на писателя е, че той работи няколко години в Столична библиотека като съветник. Библиотеката има негов автопортрет, дарен от самия него, който столичани могат да видят в експозицията. Във фондовете се пазят над 100 разнообразни издания от и за Ивайло Петров, измежду които и илюстрирани от него, както и факсимилета на негови картини (портрети на Радой Ралин, Емилиян Станев, Йордан Радичков).
 Издания на Ивайло Петров на непознати езици  Ивайло Петров. Портрет на Йордан Радичков
И през днешния ден Ивайло Петров е измежду най-четените имена в библиотеката: типичен за родната литература са романите му „ Мъртво неспокойствие ” „ Преди да се родя и след гибелта ми ”, „ Хайка за вълци ”. Творбите му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, съветски, японски, румънски, френски, полски, словенски език.

Приживе е приет за класик и получава най-престижните награди: Годишната премия на Съюз на българските писатели (1986), „ Йордан Йовков ” (1990), „ Христо Г. Данов ” (2002), медал „ Стара планина ” – първа степен (2000), „ Златен век ”. За романа „ Хайка за вълци ” Тончо Жечев споделя: „ Дори единствено този разказ да можехме да вдигнем високо, той щеше да е опрощение за съществуването на актуалната българска литература ”.

На откриваннето на изложбата проф. Михаил Неделчев приказва за приносното значение на Ивайло Петров в белетристиката ни, а проф. Божидар Кунчев показа персонални мемоари от диалозите си с него. Към присъстващите се обърна и брачната половинка на писателя – Офелия Петрова.

Бяха поднесени цветя пред барелефа на Ивайло Петров на ул. „ Солунска ” 35.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР