На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина световноизвестният

...
На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина световноизвестният
Коментари Харесай

Почина академик Благовест Сендов

На 19 януари 2020 година на 87-годишна възраст умря световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов. Това оповестиха от Българската академия на науките.

„ Сендов беше бележит общественик и държавник - ректор на Софийския университет, основен теоретичен секретар на Българската академия на науките, ръководител на Българската академия на науките, ръководител на Народното събрание на Република България и дипломат на България в Япония”, споделят още от Българска академия на науките.

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 година в Асеновград. През 1956 година приключва висшето си обучение в Софийския университет, специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва, а през 1964 година пази кандидатска дисертация.

Сендов е професор е по числени способи в СУ "Св Климент Охридски ". Автор е на над 200 научни изявления в региона на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други, а по този начин също и на 7 монографии и над 30 учебника.

Кандидат на науките от 1964 година, професор от 1968 година, член-кореспондент от 1974, учен (1981) и ръководител на Българска академия на науките (1988 – 1991).

Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е прочут и с просветителния опит „ Проблемна група по образованието “, именуван разговорно „ Сендовската система “, който инициира, до момента в който е ректор на Софийския университет. ПГО е просветителна система, въведена пробно в 30 учебни заведения след решение на пленум по образованието през 1979 година Системата предлага нови способи на образование, както и с смяна в образователното наличие по класове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР