На 19 януари 2017 г. новият президент ген. Румен Радев

...
На 19 януари 2017 г. новият президент ген. Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев – една година по-късно

На 19 януари 2017 година новият президент ген. Румен Радев се закле като държавен глава в Народното събрание – пред главния си противник в кандидат-президентската акция Цецка Цачева. В словото си президентът Радев уточни за собствен приоритет отстояване на промяната в правосъдната система и възстановяване на обществената правдивост.

„ Ерозията на българската народна власт е нарастващ проблем”, акцентира той. Още тогава прехвърчаха искри сред него и депутатите, откакто на шума в залата отговори с „ Имате още една седмица” – предстоеше предварителен парламентарен избор.

Тази му имитация предизвика десни депутати да изоставен залата и да се заприказва за импийчмънт още от първия му ден на поста.

Повод за най-ярките спорове сред президентската институция и ръководещите беше изборът на изтребители за българската авиация. Проектът за избор на нов аероплан за българската авиация стана мотив за взаимни обвинявания в лобизъм.

Държавният глава насочи директни упреци към управническия модел у нас в навечерието на европредседателството.

За своята една година президентът наложи несъгласие на общо 5 закона.

Радев стартира своя мандат на фона на изказвания и спекулации за интервенция на Русия в посочването му като кандидатура на Българска социалистическа партия.

Ако за делата и ориентацията на президента се съди по формалните му визити през първата година, то усещане прави, че съвсем всички визити на Румен Радев са в страни от европейското и атлантическото пространство. Българският президент стартира с Брюксел, по-късно се видя с генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг. Президентът ни беше посрещнат и от Доналд Тръмп.

Радев предложения и съветския си сътрудник Владимир Путин да направи публично посещаване у нас във връзка навършването на 140 години от освобождението на България.

Независим властови център или прикрит печеливш от дрязгите в Народно събрание

Когато Румен Радев победи на президентските избори, неговите съперници проглушиха ушите на всички с две неща – че сме избрали съветски сътрудник и сме поставили Българска социалистическа партия на власт. Сега е неловко да се каже нито едно от тези неща, тъй като излязоха погрешни, разяснява в студиото на „ Тази сутрин” политологът Андрей Райчев. Той беше безапелационен, че през последните 12 месеца сме видели дейностите на един самостоятелен от партийна централа човек.

Според него самата концепция, че зад Радев стои Путин е „ чиста глупост”.

На същото мнение е и Румяна Коларова, съгласно нея съветската интервенция „ може да бъде в фантазиите на част от екипа на президента и в част от неговите симпатизанти”, само че за такава радикална смяна на българската политика на „ Дондуков” 2 няма нужния запас. Тя разяснява, че първите 3 месеца на Радев, белязани от служебния кабинет „ Герджиков” са били доста слаби политически, а и във външнополитически проект е имало някои неудачи.

--> „ Когато има такова опълчване в Народното събрание е времето за президентите в българската политика”, акцентира тя. Според нея всяка борба с останалите институции е за сметка на престижа на президента. Коларова означи, че „ ограничеността на неговите качества му дава предимство”.

Според Райчев обаче стилът на някогашния боен е подобен – „ не е човек, който държи дълги речи и който се стреми да се харесва особено”. Той разяснява, че тъкмо издигането на самостоятелен и различим претендент е и единственият метод, по който Българска социалистическа партия може след 2 години да изненада ГЕРБ на локалните избори в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР