На 19 септември 2017 г. във Виена бе подписан договор

...
На 19 септември 2017 г. във Виена бе подписан договор
Коментари Харесай

„Росатом“ сключи договор за строителството на Център за ядрени изследвания в Боливия


На 19 септември 2017 година във Виена бе подписан контракт сред Агенцията по атомна сила на Боливия и АО „ Държавен профилиран институт по плановете “, част от „ Росатом “, за създаване на Център за нуклеарни проучвания и технологии в град Ел Алто, Боливия. Подписването се организира в наличието на генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и заместник-министъра на енергетиката на Боливия Луис Алберто Ечасу.

Центърът ще има реакторна установка въз основата на проучвателен водо-воден реактор с номинална мощ до 200 мегавата. „ Росатом “ ще построи и многоцелева пробна гама-инсталация, циклотронен и радиофармакологичен комплекс, инженерни уреди и разнообразни лаборатории. Инвестициите в плана надвишават 300 милиона $.

Въвеждането в употреба на първите обекти на центъра е планувано за 2019 година Проектният период на работа на центъра е 50 години. След приключването му, реакторът може да бъде осъвременен за удължение на периода на употреба.
Проектът за създаване на центъра е неповторим за международната нуклеарна промишленост. Избраната от Боливия площадка за разполагане на центъра се намира на 4 000 метра над морското ниво и е най-високата от всички площадки в света, на които са били издигнати атомни обекти.

„ Предлагаме на Боливия не просто строителството на най-високопланинския нуклеарен теоретичен център в света, ние предлагаме на нашите сътрудници най-високите технологии. Реализацията на този план ще разреши на Боливия да стане районен водач в региона на нуклеарните проучвания, съобщи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

Комплексното предложение на „ Росатом “ допуска освен създаване на самия център, само че и подготовката на теоретичен личен състав и инженери, нуклеарна инфраструктура, поддръжка при употребата и сервизно обслужване в продължение на целия период на работа на центъра, както и научно съдействие.

Вече повече от 50 години изследователските реактори оказват помощ за развиването на научните нововъведения и образованието допълнително от 50 страни. Днес в света има 245 работещи проучвателен реактори, освен това 58 от тези уреди се експлоатират на територията на Русия. „ Росатом “ е построил повече от 120 проучвателен реактора в страната и зад граница.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР