На 19 октомври президентът Румен Радев свиква първото заседание на

...
На 19 октомври президентът Румен Радев свиква първото заседание на
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Председателят на НС трябва да има твърда ръка 


На 19 октомври президентът Румен Радев привиква първото съвещание на 48-ото Народно заседание. На него би трябвало да бъде определен и новият ръководител на Народното събрание. Какво би трябвало да има положителният парламентарен водач?

Ръководството на Народното събрание е една доста значима задача, споделя някогашният ръководител на 39-ото Народно заседание проф. Огнян Герджиков. Негова задача е да овладее напрежението в пленарна зала, в случай че и когато възникне такова. Фигурата на ръководителя на Народното събрание има и алегорична, и регулаторна функционалност. Именно на него се пада една от най-важните задания - да овладява духа в пленарната зала, споделя проф. Герджиков.



" Често в други парламенти е имало сбивания. Слава богу в българския парламент съвсем не се е стигало до такава степен. Имало е известни напрежения, само че чак до сбивания истински не се е стигало. Нашият парламент наподобява относително много цивилизован ", счита той
Точно по тази причина ръководителят би трябвало да има здрава ръка, означи проф. Герджиков.

Според преподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова изборът на ръководител на Народното събрание поставя основите за по-нататъшната му работа.

" Подредбата на седмичната стратегия от една страна, ръководенето на съвещанията, вероятно изключително съвещание и заради тази причина е значимо кой ще бъде ръководител. Председателите на Народно събрание през миналите години са били много изявени и ярки персони и е хубаво, с изключение на да познават правилника, да бъдат с еднообразно отношение към всички парламентарни групи, да не взимат страна и в избрани обстановки да бъдат с възприятие за комизъм ", разяснява тя.

В избора на ръководител на Народното събрание се виждат първите първи проблясъци на формиращо се болшинство, отбелязва преподавателят по конституционно право. Прогнозата ѝ е той да бъде или от първата, или от втората по бройка парламентарна група. В 48-ото Народно заседание това ще са групите на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ".
dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР