На 19 октомври православната църква почита паметта на св. Йоан

...
На 19 октомври православната църква почита паметта на св. Йоан
Коментари Харесай

Днес се почита паметта на св. Йоан Рилски - небесния закрилник на България

На 19 октомври православната черква уважава паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен покровител на българския народ.

Св. Йоан Рилски е патрон на голям брой храмове и манастири в България, измежду които и учредената от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се прави всенощно бдение, на което участват стотици поклонници от цялата страна, последвано от празнична света литургия. Патронен празник празнува и Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ".

 

Смята се, че Йоан Рилски е роден към 876 година в село Скрино, край град Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 - 889 г.) и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил овчар.

 

Първоначално той постъпил в манастира " Св. Димитрий " във Влахина планина, където получил обучение и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в цялостна самотност, молебствия, пост и ограничения. Обикалял доста места из страната, до момента в който се открил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.

Иван Рилски е умрял на 18 август 946 година, на към 70 години, като е бил заровен в притвора на църквата на манастира в каменна гробница, която е непокътната и до през днешния ден. Скоро след гибелта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се допуска, че тогава е бил и канонизиран.

 

През 1183 година, по време на следващата унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ завладял Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран. През 1187 година мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 година са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 година мощите на светеца са върнати в актуализирания Рилски манастир.

От 1996 година насам по самодейност на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския доктор, защото св. Иван Рилски е разгласен за настойник на медиците.

На 19 октомври собствен празник празнува и град Перник.

 

dnevnik.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР