На 19 октомври бе официално открит новия Инфраструктурен комплекс за

...
На 19 октомври бе официално открит новия Инфраструктурен комплекс за
Коментари Харесай

Институтът по информационни и комуникационни технологии-БАН откри уникален комплекс

На 19 октомври бе публично открит новия Инфраструктурен комплекс за цифрова промяна и високопроизводителни пресмятания, построен по план „ Център за върхови достижения по Информатика и ИКТ ”.

 

На откриването участваха министър-председателят  акад. Николай Денков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и шефът на Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките (ИИКТ) чл.-кор. Светозар Маргенов, който е началник на Центъра за върхови достижения.

 

Суперкомпютърът ще подкрепи работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите сътрудници от чужбина в потреблението на огромна високопроизводителна техника, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

 

Българските учени работят на високо европейско равнище, съобщи министър председателят Николай Денков. Познавам работата на сътрудниците, от години те създават нови логаритми и способи за високопроизводителни калкулации.. Работят на доста високо равнище и имат потребност от техника на високо равнище.

 

Премиерът акцентира, че българските учени вземат участие в създаването на нови технологии  и нови способи в съдействие с интернационалната научна общественост. 

 

Новосъздадената инфраструктура е неповторим комплекс, построен с потребление на най-съвременни технологии, който включва: Петаскейл Суперкомпютър „ Хемус “, Система за предпазване на данни, Центрове за разработка на приложения и Лаборатория за 3D цифровизация и микроструктурен разбор.

 

В зала „ Марин Дринов “ на Българска академия на науките пред повече от 130 посетители, сред които представители на бизнеса, бяха показани най-значимите достижения на Центъра.

 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев сподели, че Центърът за върхови достижения в региона на информатиката подрежда страната ни в челните редици на софтуерния и научния прогрес в Европа. Този център може да усъвършенства качеството на живот освен на жителите на България, а на целия Европейски съюз.

 

Научната инфраструктура е в сходство със актуалните трендове за възходящото значение в международен мащаб на рисково паралелните компютърни системи за пресмятания, моделиране и симулации, както и на нуждата от модерни запаси и нови способи и протоколи за предпазване и обработка на лавинообразно възходящия размер на данни.

 

Разработената платформа обгръща всички равнища на изчислителната екосистема, в това число мрежови, компютърни запаси, както и данни, програмен продукт, услуги и принадлежности за ефикасна работа на мултидисциплинарните научни общности.

 

Центърът за върхови достижения по Информатика и ИКТ утвърждава позицията на България като районен водач в региона на информатиката и ИКТ и дава опция на водещи екипи от учени да употребяват модерни високопроизводителни изчислителни запаси и системи за предпазване на данни за интензивни приложения с висок теоретичен и социално-икономически резултат.

 

Проектът е финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 чрез  Европейския фонд за районно развиване. Бенефициент на плана е „ Институт по осведомителни и информационни технологии – Българска академия на науките “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР