На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния

...
На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Почитаме небесния покровител на България Свети Иван Рилски

На 19 октомври Българската православна черква уважава паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец.
По традиция на този ден доста вярващи посещават Рилския манастир и обвързваните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на към 4 км над Светата обител.
Днешният празник се назовава Отчов ден. Поради близостта при изговаряне обаче множеството хора му споделят Очов ден, тъй като той се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната дарба да лекува очни заболявания.
На този ден се празнуват и денят на българския доктор, празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.
Свети Иван Рилски Чудотворец е български свещеник, най-известният ни светец и аскет, настойник на народа ни, патрон и създател на най-големия манастир в България – Рилския. Роден е към 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст. Приживе той избира сложния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва. Гробът на светеца е посещаван от стотици поклонници. Първо те палят свещ в църквата, където към момента стои саркофагът, съхранявал преди епохи мощите на Рилския аскет. След това вярващите се провират през пещерата, в която е живял светецът. Ако успееш да преминеш през тесния проход, това значи, че нямаш грехове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР