На 19 май вечерта, сайтът Биволъ публикува статия със заглавие

...
На 19 май вечерта, сайтът Биволъ публикува статия със заглавие
Коментари Харесай

Цацаров: Нямам какво да крия, готов съм да покажа документи за имотите си

На 19 май вечерта, уеб сайтът " Биволъ " разгласява публикация със заглавие " Апартаментгейт: След затварянето на имотния указател, името на Цацаров изчезна от скандална договорка. Цацарови – постоянни клиенти на парцели от съучастник на " Мултак № 1 " в Пловдив ".

Текстът докара до публично известие от пресцентъра на прокуратурата и от името на основния прокурор Сотир Цацаров, който дава отговор на изказванията на " Биволъ ". В обявата се твърди, че през интервала от над 36 часа (от петък до неделя), когато е имало срив в имотния указател, е изчезнала информацията от регистъра за договорката. Става дума за подаяние на апартамент в центъра на Пловдив, направено, съгласно формулировката на " Биволъ ", от " Мултак № 1 " в интерес на фамилията на Цацаров. Дарението е от 2007 година

В информация до медиите основният прокурор показва, че информацията и договорката за същия парцел към този момент е била проверявана още през 2012 година

" Според изложените изказвания, във връзка осъществено през 2007 година от комерсиално сдружение подаяние на фамилията ми с неподвижен парцел (апартамент в Пловдив), в края на 2012 година имотният указател е бил сменен със задна дата, като договорката била " преформатирана на покупко-продажба ". Това се случило и в този момент, откакто на 19 май 2019 година имотният указател бил " затворен " за повече от 36 часа и по този начин информацията за тази договорка – подаяние " изчезнала ", обобщава основният прокурор изказванията на " Биволъ ".

" Твърди се също, че за нея, макар мои изказвания по медиите, не са били показани никакви достоверни документи, като " по тъмна доба вписването беше променено от " Дарение " на " Покупко-продажба ". Следват още изказвания по отношение на покупко-продажби с недвижими парцели и продавачите им, като притежателят на строителна компания – продавач е показан като съучастник на " Мултак № 1 в Пловдив ", продължава Цацаров.

Според " Биволъ " всичко това припомня за сходни покупко-продажби на властимащи в този момент, след разкритията с парцели, купени на цени, по-ниски от пазарните. Днес сутринта информацията, оповестена в уеб страницата, бе коментирана и от Христо Иванов, ръководител на политическа партия " Да България! " и някогашен министър на правораздаването. В телевизионно изявление той споделя че съгласно известие на " Биволъ ", от партидата на Цацаров в имотния указател " е изчезнала една имотна договорка "

" Неистината за въпросното подаяние е публикувана в детайли за първи път още веднъж от уеб страницата " Биволъ " на 26 ноември 2012 година, по време на процедурата по желание на основен прокурор, провеждана тогава. Различно бе единствено заглавието: " Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив? ", другояче твърдяното и задачата, с която това се прави, бяха изцяло идентични с тези в този момент ", отбелязва основният прокурор в публична позиция, публикувана през днешния ден.

Той припомня и че в хода на процедурата по избора му за основен прокурор, завършила през декември 2012 година, Етичната комисия на Висш съдебен съвет е направила инспекция на медийните изявления с подобен предмет, касаещи както тази, по този начин и други имотни покупко-продажби.

Цацаров написа, че за потребностите на тази инспекция е показал подробни писмени мнения (на 26 ноември 2012 година и на 7 декември 2012 г.), съпроводени с нужните документи, измежду които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от сдружението – продавач и други

" Етичната комисия не откри нарушавания. Въпроси, свързани с изявленията на " Биволъ " и на други медии в тази тенденция, ми бяха поставяни и при откритите чувания в комисията, а и по време на избора, излъчен директно по националната телевизия. Така още в края на 2012 година стана ясно, че фамилията ми не е надарено, а е купило апартамент в Пловдив със застроена повърхност от 55,50 кв. м. за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лева Отговор получиха и всички други изказвания, " припомняни " в този момент от " Биволъ ", акцентира основният прокурор.

Той показва подготвеност да даде още веднъж за обществен достъп документи (нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на парцела и др.), които към този момент е показвал преди инспекцията във Висшия правосъден съвет още през ноември 2012 година

Цацаров споделя и че тогава инспекцията е почнала по предходен сигнал на " Биволъ " преди 7 година
" Готов съм да показва и спомагателни такива, тъй като нямам какво да укривам. Всички имотни покупко-продажби са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни заявления са посочени действителните цени на придобиването им ", акцентира Цацаров.

" За мен са ясни както задачите, по този начин и сценаристите на тези изявления. Статията от 19 май 2019 година няма създател, с изключение на безадресното " Биволъ ". Така единственото неразбираемо и завалено от мен е неналичието на героизъм от страна на нейния автентичен създател да застане с името си зад това, което е написал ", приключва основният прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (201)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР