На 19 март православната църква чества св. мъченици Хрисант и

...
На 19 март православната църква чества св. мъченици Хрисант и
Коментари Харесай

Честит имен ден на Дария и Найден!

На 19 март православната черква празнува св. мъченици Хрисант и Дария .

Хрисант бил единствен наследник на царедвореца Полемий от Александрия. Като наследник на богати родители, той  учил в разнообразни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

Но мъдростта на света го правела печален, защото не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния. Като ги прочел, той бил образован от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на духовник, който го упътил във вярата и го кръстил. 

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който подхванал всичко, за да го накара да се отхвърли от Христовата религия. Оженил го принудително за девойката  Дария , която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели дружно като брат и сестра, в измамлив брак.

След смъртта на баща си, Хрисант почнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели.

По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си. Но и самият изтезател Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията им, приел Христовата вяра , поради което се удостоил с мъченическа гибел. Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били заровени, по-късно била построена църква.-->

Дария е персийско име и значи " победителка " . Найден значи " открит " . Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които желали, само че не можели да имат дете. 

Днес честват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР