На 19 март 2003 година САЩ започва войната в Ирак.

...
На 19 март 2003 година САЩ започва войната в Ирак.
Коментари Харесай

На този ден в историята: Започва войната в Ирак

На 19 март 2003 година Съединени американски щати стартира войната в Ирак. Атаката стартира с бомбардировка на Багдад. Президентът Буш излиза в народен ефир и завява: " В този час, Америка и нейните съдружни сили са в началната фаза на своята военна интервенция, с която се цели демилитаризациаята на Ирак, освобождението на жителите на страната и гарантиране на сигурността в целия свят ". Президентът Буш и неговите съветници обосновават войната с  изказванието за това, че Ирак е в развой на създаване на оръжия за всеобщо заличаване.

Атаките стартират 90 минути, откакто от Съединени американски щати слагат ултиматум на Садам Хюсеин да напусне страната. Първите цели, подложени на офанзива, са от военностратегическо значение. Те са атакувани от ракети вид " Томахоук "  и от военни кораби, ситуирани в Персийския залив. В отговор на това  националното радио на Ирак афишира, че " злодеите, враговете на Бог, родината и човечеството са направили най-голямата нелепост като са атакували Ирак и хората й “.

Въпреки че Садам Хюсеин декларира при започване на март 2023 година, че Ирак ще завоюва войната, той се укрива малко след началото на нашествието. Общува със своите жители по видеозаписи. Коалиционните сили успяват да смъкват режима му и да пленят по-важните градове в границите на три седмици, като позволяват доста малко жертви. Президентът Буш афишира края на най-значимите бойни интервенции на 1 май същата година. Въпреки че Съединени американски щати съумяват да унищожат съвременните военни сили на Ирак, стартира партизанска война, която през идващите години ще докара до хиляди убити военни и цивилни.

Съединени американски щати съумява да залови Садам Хюсеийн на 9 благи от родния си град Тикрит. Той не се е съпротивлявал и по тази причина не трябва наранен по време на своя арест. Хюсеин бива задържан, а против него започва съдебен развой против хората. Най-тежкото обвиняване е обвързвано с образуване на всеобщи убийства.

През 2004 година краткотрайното държавно управление, което поема надзор над страната, е наследено то служебно такова. През януари 2005 година иракчаните избират Народно заседание. На 6 ноември Садам Хюсеин бива упрекнат за осъществяване на закононарушенията против човечеството и бива наказан гибел посредством обесване. Той бива екзекутиран на 30 декември 2006 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР