На 19 август германският канцлер Олаф Шолц ще трябва да

...
На 19 август германският канцлер Олаф Шолц ще трябва да
Коментари Харесай

Олаф Шолц привикан пред разследваща комисия в парламента в Хамбург по голям корупционен скандал

На 19 август немският канцлер Олаф Шолц ще би трябвало да дава показания пред проверяваща комисия в Народното събрание в Хамбург. Той ще би трябвало за следващ път да дава отговор на въпроси дали е оказал помощ на частната банка " M.M. Warburg " да укрие налози, предава БНР.

Още от първия му мандат като кмет на град Хамбург (2011-2018 г.) против Шолц от време на време се насочат обвинявания, че е оказал помощ на частната банка „ M.M. Warburg “ да укрие налози за 47 милиона евро.

Тези обвинявания не са доказвани до момента. Този път Шолц ще би трябвало да дава отговор на неприятни въпроси, откакто полиция откри в сейф на сътрудник и доближен на Олаф Шолц огромни суми недекларирани пари.

Йоханес Карс бе народен представител в Бундестага от социалдемократите и лобираше за ползите на банка " M.M. Warburg ". В негов сейф неотдавна полицията откри 214 000 евро в дребни банкноти и 2400 $. Произходът на парите е неразбираем.

Според обвиняванията Карс е свързал банката с Олаф Шолц, когато той бе финансов министър. Шолц фактически се е срещал с шефовете на банката, само че твърди, че не си спомня защо са разговаряли.

През 2017 година Йоханес Карс получава от банката 45 500 евро подаяние за хамбургската Социалдемократическа партия. Година по-рано хамбургските данъчни са опростили на " M.M. Warburg " претенции от 47 милиона евро, свързани с по този начин наречените " кум-екс-сделки " (Cum-ex deals). При тях акционерите успяваха посредством разнообразни трикове да получат назад платения налог върху покупко-продажбите, освен това неколкократно. Кум-екс покупко-продажбите са неразрешени от 2012 година.

" Всичко това смърди до небесата ", съобщи Торстен Фрай, народен представител от ХДС. " Рано или късно обществеността ще разбере дали опростените налози, великодушните дарения за хамбургските социалдемократи имат нещо общо с данъчните облекчения и какво общо имат с тях диалозите на Шолц с шефовете на банката “, съобщи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР