На 19 април посетителите на галерия „Валер“ се насладиха на

...
На 19 април посетителите на галерия „Валер“ се насладиха на
Коментари Харесай

Дончо Дончев с изложба ``Икони`` - Християнски притчи и съвременни истории

На 19 април посетителите на изложба „ Валер “ се любуваха на удивителните произведения в изложбата „ Икони “ на Дончо Дончев. Името на експозицията е надалеч от религиозните икони, които сме привикнали да виждаме в църковните пространства.

То предизвика, както го вършат творбите на Дончо. А самите картини изненадаха с идея, техника и подстрекателство.

Позволявам си малко встъпление към читателите, с цел да усетят по-близо до себе си концепциите, залегнали в творбите на един от най-талантливите и потвърдили се български художници Дончо Дончев. Понятието икона от гръцки значи облик или въплъщение. Картина или обект, към който отдаваме почит.

Това са иконите в изложбата на създателя.,,Включил съм знакови обекти, както и герои от древността до наши дни. Вплел съм християнски притчи и модерни истории в едно, “ съобщи създателят. Изложбата е разнообразна. Може да видите рисунка със смесена техника, колаж, живопис върху платно и изображение върху дърво. Това е почерка на еклектичния жанр и натюрел на Дончо. Ето за какво измежду експонатите виждаме Св. Георги, прочут ни от християнството дружно с Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Образът на детето през погледа на бащата и обликът на детето през погледа на създателя

Какво е детето за бащата? Най-ценното, несъмнено. Кръвта, плътта и душата на бащата, само че претворени в нов по-идеален облик. А каква е ролята на детето в изкуството? То е знак на непорочност, непорочност, непрестореност и откровена доверчивост. За никого не е загадка, че детския облик върху картините на Дончо Дончев е на сина му Никола. В картините на художника Дончо обликът на детето се трансформира в икона на най-искрената и безпрекословна любов – тази сред родител и дете. А в живота на създателя и татко Дончо Дончев лика на неговия син…Той е ентусиазъм! Той е Икона на смисъл, на живот!

Четирите детайла в картината на Дончо Дончев „ Петият детайл “

Миналата година Дончо Дончев направи галерия при ускорителя на нуклеарни частици в ЦЕРН. Това съдействие е целесъобразно, тъй като никой не показва сили, частици и детайли по метода, по който Дончо го прави. Картината „ Петия детайл “ направи доста мощно усещане измежду гостите. В нея по брилянтен метод са показани четирите ни познати детайла: земя, въздух, огън, вода. Те не се опълчват гневно по сред си, а се преливат едни в други хармонично.

Иконите на града в картините на Дончо Дончев

Едни от най-емблематичните архитектурни обекти на столицата безусловно греят в приказна светлина от платната на Дончо Дончев.,,Орлов мост “ и Народният спектакъл,,Иван Вазов “ се къпят в една божествена светлина, присъща за религиозните икони. Може би съвсем фантастични ни се костват на фона на действителността, само че това, което художника вижда в тези знакови обекти. И с помощта на гения му и ние, посетителите на изложба „ Валер “, можем да почерпим от тази хубост.

Образът на,,Св. Георги “ – плод на една изхвърлена маса

Месец преди изложбата, в изявление за sofiapress, Дончо Дончев описа за вдъхновението си да направи икона на светеца Георги върху дървен масив.,,Този „ Св.Георги “ е плод на една остаряла маса, която щеше да бъде изхвърлена. Не съм мислил въобще каква да е техниката, тя си пристигна с духа на материала, “ съобщи създателят. Изображението е рисувано с багра и е обточено със златни листи, след което лакирано.

Иконата на,,Св. Георги Победоносец “ не е рисувана по обичайните догми за иконопис, само че това никога не е протест против църковните условия. Победоносецът не е по-малко свят, сътворен от ръцете на Дончо Дончев. А и може би има нещо свято, някаква божествена интервенция когато Дончо зърва дървената маса.

Автор: Мариела Петкова

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР