На 18 юни 2018 година се проведе Общото събрание на

...
На 18 юни 2018 година се проведе Общото събрание на
Коментари Харесай

НБЛ се отделя от БФБ

На 18 юни 2018 година се организира Общото заседание на Национална баскетболна лига, на което участваха членовете на НБЛ: Михайл Михайлов - БК " Балкан ", Васил Кифев - БК " Берое ", Любомир Минчев (гост), Петър Георгиев и Борислав Чилингиров - БК " Рилски състезател ", Иван Чолаков - БК " Ямбол ", Тодор Стойков - Професионален баскетболен клуб " Академик ", Васил Врачев БК " Академик Бултекс 99 ", Христо Караджов (гост) и Константин Папазов - БК " Левски 2014 ". БК " Спартак Плевен " и БК " Черно море Тича " нямаха представители на съвещанието. На съвещанието участваха още: Георги Глушков - президент на БФБ и Атанас Тонев - почетен президент на БФБ, в качеството си на членове на УС на БФБ, както и Владимир Цеков - ръководител на Семеен кодекс на БФБ

Дневният ред бе следният:

1. Представяне на мненията на БК по отношение на бъдещето на НБЛ
2. Коментари и полемики с членовете на УС на БФБ
3. Предложения от БК (ако има такива)
4. Разни

По точка 1: Всички клубове, показаха мнението си във връзка на бъдещето действие на НБЛ - управление, администриране, юридическа форма. Реши се, че НБЛ остава да действа с екипа, управляващ я сега, като на последващо Общо заседание на НБЛ (през месец юли) би трябвало да се дефинира статута на НБЛ - комисия към БФБ, както бе до момента, или обособена, самостоятелна конструкция в подобаваща юридическа форма.

На Генералния управител и спортния шеф на НБЛ бе предоставена задачата да бъдат преразгледани разноските на НБЛ и да се даде предложение за тяхното понижаване, като в същото време се продължи търсенето на финансиране.

По точка 2: Позициите си изложиха и господин Глушков, и господин Тонев, като проучиха обстановката и направиха оферти към Оценка за съвместимост на НБЛ В тази връзка, Оценка за съвместимост на НБЛ разпореди на Генералния управител на НБЛ, Лили Борисова, да организира диалози с Президента на БФБ и респективно УС на БФБ по отношение на съответни условия за обособяване на НБЛ, като независимо юридическо лице. В случай на реализирана сделка в тази тенденция, следва да се уточнят всички следващи елементи към действието на тази конструкция - като метод на ръководство, офис, оперативна активност, бюджет, източници на бюджет.

По точка 3: Предложения от БК Обсъдена бе концепция мачовете в НБЛ през новия сезон да се играят петък-събота-неделя, а не както до момента всички в един ден;

По точка 4: Разни

4.1 Всички клубове поеха ангажимент за изчистване на съдийските отговорности в границите на 2 /два/ работни дни.
4.2. Да се разиска и предложи дата за Суперкупата по баскетбол, като се съобрази с присъединяване на националния тим в квалификации за разнообразни конгреси и присъединяване на клубните тимове в квалификации или непосредствено в клубни шампионати на ФИБА
4.3. Шампионатът за сезон 2018-2019 да стартира на 6.10.2018 година, като тимовете, участващи в Шампионска Лига и/или Фиба Еврокупа, да имат опция да отсрочват срещите си от първия кръг с преференции и да бъдат изиграни в комфортна за тях дата и час.
4.4. Потвърди се текстът на член 74 на Наредбата на НБЛ Чл. 74. (в мощ от сезон 2018-19)
(1) В тимовия лист за всяка съответна среща от НБЛ БК може да запише за присъединяване най-много 6 постоянно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния тим на България или имат право да играят за Националния тим на България, само че попадат под ограничаването, планувано в член 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА.
(2) По време на игра на терена би трябвало да има най-малко двама състезатели, които имат право да играят за Националния тим на България и не са придобили българско поданство по натурализация.
(3) За нарушаване на чл.74(2) се постановат описаните в чл.40.45 на ДАП санкции.
(4) Отговорност за допускане на нарушаването по 74 (2) nоси старши треньорът на тима.
(5) Дежурният представител следи за осъществяването на чл.74 (1) и (2).

4.5. Реши при започване на юли да се организира ново съвещание на Оценка за съвместимост, на което да се гласоподава текстът и наличието на член 74 от Наредбата на НБЛ за сезон 2019-2020.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР