На 18 юли от 17.00 часа в Националния военноисторически музей

...
На 18 юли от 17.00 часа в Националния военноисторически музей
Коментари Харесай

НВИМ представя спасените бойни знамена на Българската армия

На 18 юли от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „ Спасените бойни флагове на Българската войска “. Тя е отдадена на две значими годишнини – 140 години от основаването на Българската войска и 100 години от края на Първата международна война.

В изложбата за първи път ще бъдат показани оригиналите на всички избавени бойни флагове на българските полкове, взели участие в Първата международна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и бойци, останали в заложничество, смъкват от дръжките знамената и с цел да не ги предадат във противников ръце, с риск за живота си, те ги укриват и придвижват в България. Този акт на мъжество остава в историята като един от най-емблематичните образци за запазване достойнството и славата на Българската войска. Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще напомни, че 140-годишната ни войска няма пленено знаме и макар тежките борби, които е водила, и провалите, които е претърпявала, постоянно е успявала да резервира достойнството на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и движимости на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще добавят описа за героизма и достойнството на българския войник.

Изложбата може да бъде прегледана до 19 август.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР