На 18 юли 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара почина от

...
На 18 юли 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара почина от
Коментари Харесай

Четете, запомнете, спазвайте: Удивителните 15 правила за дълголетие на 106-годишния д-р Хинохара!

На 18 юли 106-годишният японски лекар Шигеаки Хинохара умря от дихателна непълнота. Почти до самата си гибел той приемал пациенти, а лекарският му дневник е напълнен за пет месеца напред. Д-р Хинохара се трансформира в знак за интензивно дългоденствие, откакто на 90 години разгласява есето си “Живей дълго, живей добре”.

Тиражът на това есе на дълголетника е над 1,2 милиона екземпляра. Той е може би първият медицински експерт, потвърдил връзката на дълголетието със здравословния метод на живот и позитивното отношение към него.

“Аз считам за своя задача да предам знанията за това по какъв начин човек да запази освен физическото си, само че и душевното си здраве”, споделя доктор Хинохара. Когато навършва 88 години, той става създател на сюжет на мюзикъл, в който взе участие и като артист. На 90 години неповторимият лекар застава зад диригентския пулт на оркестър, осъществявайки своята фантазия. След като отпразнува 105-ия си празник през есента предходната година, дълголетникът си разрешава странствуване до Тайван.

Получаваме сила от веселието
Човек получава сила не от храната или от съня, а от веселието. Помните ли по какъв начин в детството, когато ни е било радостно, сме забравяли да се храним, пък и сън не ни е бил необходим? При възрастните е същото. Не би трябвало да изтощавате тялото си, като си поставяте някакви точни, безапелационни и твърди правила и ред за банкет на храна или сън.

Дълъг живот могат да реализират хора от всякаква раса, народност или пол
Всички тях ги свързва единствено едно: измежду дълголетниците няма нито един тулуп. Аз да вземем за пример на закуска пия кафе или мляко, или портокалов сок с лъжичка зехтин (то е потребно за артериите и кожата). Обядът ми - мляко с бисквити или нищо, в случай че съм прекомерно ангажиран. Когато работя, изобщо не усещам апетит. Моята вечеря - зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата изяждам по 100 грама немазно месо.

Винаги планирайте надалеч напред
Моят календарен дневник нормално е напълнен до края на идната година - записани пациенти за банкет, лекции и работа в болничното заведение. Но през 2016 година планирах да се развлека малко и посетих Олимпиадата в Токио!

Въобще не е нужно да излизате в пенсия
Но в случай че въпреки всичко не го избегнете, в случай че сте решили да стане, пробвайте се да го извършите колкото може по-късно. Сега пенсионната възраст в Япония е 65 години, само че тя е въведена преди половин век, когато междинната дълготрайност на живота беше 68 години, а столетниците за цяла Япония бяха единствено 125 индивида. Сега японските дами живеят приблизително до 86 години, мъжете - до 80 години, а тези, които са трансферирали 100-те, са 36 хиляди!

Споделяйте своите познания
Аз чета по 150 лекции на година за всякаква публика - от възпитаници до предприемачи. Моите лекции не престават час-час и половина. И аз ги чета, стоешком прав пред моята публика.

Останалите 10 правила за дългоденствие на доктор Хинохара четете на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР