На 18 януари се празнува и Международния ден на снежния

...
На 18 януари се празнува и Международния ден на снежния
Коментари Харесай

От община Смолян започва зимното издание на инициативата Денят за вас

На 18 януари се чества и Международния ден на снежния човек. Идеята е на немския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е определена, тъй като единицата символизира метлата, а осмицата - тялото на снежния човек.
Община Смолян се включва в самодейността "Денят за вас " на този ден, оповестиха от Министерството на туризма. Емблематични туристически забележителности в града ще са с вход свободен за всички посетители и поданици. Врати ще отворят Планетариумът в Смолян, Регионалният исторически музей "Стою Шишков " и Художествената изложба. На същата дата в общината с празненства ще бъде маркиран и Световният ден на снега.

Така в община Смолян стартира зимното издание на самодейността "Денят за вас ". Министерството на туризма стартира втори стадий на плана, тематично ориентиран към планинските общини, в които има база за зимни спортове. Както и през лятото, концепцията е в един ден от дейния сезон общината да разгласи вход свободен за музеите и туристическите атракции на нейна територия. Така с изключение на с главния туристически артикул гостите на града могат да се срещнат с културно-историческото завещание и бита на района.

Планетариумът в Смолян е подготвил за своите гости две разнообразни стратегии - "Пътуване към Слънцето " и "Пътешествие в Космоса ", всяка с дълготрайност по към 40 минути. Те показват любопитна информация за съзвездията, планетите в Слънчевата система, Галактиката и забавни астрономически феномени. Гостите могат да прегледат и изложбите в Планетариума.

Регионалният исторически музей "Стою Шишков " в Смолян е най-големият в Средните Родопи. Постоянната експозиция е на тематика "Културно-историческото благосъстояние на Родопите от древността до наши дни ", а в този момент в изложбените зали на музея е показана и природонаучната галерия "Дивите жители на Родопите ".

Художествената изложба ще посреща посетители също без входна такса. Всички искащи могат да прегледат платната от непрекъснатата експозиция и гостуващата галерия. Художественият фонд на галерията има над 2200 творби от български и задгранични създатели, показани в разнообразни жанрове на живописта, графиката и скулптурата, като е емфатичен ползата към създатели, трайно свързани с Родопите. Освен че туристическите обекти на община Смолян ще са с вход свободен, в събота в курорта "Пампорово " се провежда и празник за Световния ден на снега.

Отчитайки триумфа на "Денят за вас " през интервала юни-септември предходната година в морски курорти, за зимния интервал в самодейността обявиха предпочитание да вземат участие редица общини, измежду които Банско, Батак, Белово, Белоградчик, Брацигово, Велинград, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе. Проектът е отворен и към него могат да се причислят и други обитаеми места.

В един ден в интервала януари-април общините афишират вход свободен за музеите на своя територия, с цел да показват културно-историческото си завещание. Целта е по този метод да се привлекат повече туристи, които да се срещнат с културно-историческите забележителности, бита и атракциите в района. Така ще бъде надграден и обогатен главният зимен туристически артикул и ще се сътвори цялостна услуга, отговаряща на разнообразните потребности на посетителите. "Денят за вас " е част от акцията на Министерството на туризма "Естествено в България ", която в съдействие с бизнеса и локалните управляващи подкрепя развиването на вътрешния туризъм. За първи път денят на отворени порти бе осъществен през сезон "Лято 2019 година " и мина при засилен интерес както от страна на локалните управляващи, по този начин и на туристите. Регионалните обекти регистрираха съществено нарастване на посетителите в дните с вход свободен, като при някои обекти гостите бяха до два пъти повече.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР