На 18 януари се навършиха 85 години от рождението на

...
На 18 януари се навършиха 85 години от рождението на
Коментари Харесай

Филмът Моят чичо Любен тръгна по кината

На 18 януари се навършиха 85 години от рождението на художника Любен Стоев, брат на режисьора Георги Стоев-Джеки. Юбилейна галерия " 85 години от рождението на Любен Стоев " беше открита в кино ОДЕОН. Експозицията показа живописни произведения на художника от последните няколко години, графики и съоръжения.

Филмът " Моят чичо Любен ", отдаден на създателя потегли по кината, а лентата имаше своята премиера и в Дрезден, Германия. Филмът е копродукция на България и Германия, продуценти са Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания " Гала филм ". Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е дребният наследник на Джеки Стоев, сценарист - Ивайло Манев, музиката е на по-големия наследник на Джеки - Рей ван Цешау.

Той е и измежду главните лица във кино лентата дружно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други. В края на предходната година филмът " Моят чичо Любен " беше отличен в категорията писмено кино със " Златен ритон " за постановка за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки. ",Моят чичо Любен " показва облика на Любен Стоев като художник и персона през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на именитата немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER (Приятели на италианската опера).

Рей лети за София, с цел да продаде жилището, получен по завещание от своя български чичо. Но жилището на художника Любен Стоев е претъпкано с картини, съоръжения, истории и видеоматериали. Така Рей - късче по късче, като в пъзел или в престъпен филм подрежда и за себе, и за фена облика на българския си чичо. Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен постоянно е намирал тематики и ентусиазъм.

В това пътешестване Рей ни среща с същинския си татко, огромната обич на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен. Любен Стоев е роден на 18 януари 1939 година в София. През 1959 година приключва Художествена гимназия, а през 1963 година - Висшето учебно заведение за изобразителни изкуства в Дрезден, компетентност " Графика ". " Наученото и претърпяното в столицата на Саксония поставя своя отпечатък на цялото му творчество. Действително, в него откриваме самобитна амалгама от няколко " съставки ” – резултатите от солидния научен тренинг, уроците на немската графична просвета, особености и присъщи черти на дрезденския експресионизъм от 20-те и 30-те година на 20 в., по-специално в региона на гравюрата на дърво.

Особено забавни са инсталациите от последния интервал на създателя, които са без аналог в актуалното ни изкуство. Те съставляват самобитна сплав сред детайли на поп-арта, на масмедийната среда и на предметния атрибут, измежду които е потънал днешният " дребен човек ”. И всичко това –  измежду гротесковите облици на мутри и на новобогаташи, накичени с ланци, с черни очила, дребни чела и гъста козина, които художникът показва и интерпретира с нужната доза жлъч, облян от разрушителен подбив и дружно с това съпроводен от тъжни усмивки ", проф. Чавдар Попов-изкуствовед.

Любен Стоев има повече от 30 независими изложения в България и чужбина. Взима присъединяване в многочислени общи и национални изложения у нас, както и в Австралия, Турция, Кипър, Унгария, Румъния, Чехия, Русия, Индия, Алжир и други.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР