На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики.

...
На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики.
Коментари Харесай

Атанасовден е, зимата си тръгва

На 18 януари православната черква уважава паметта на Атанасий Велики . Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. На 23 години взе участие във Вселенския събор в Никея, а по-късно става александрийски архиепископ.

Прозвището “Велик ” Атанасий получава поради битката си против учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Затова александрийският свещеник е наименуван “баща на православието ”.

В националните показа Свети Атанасий доминира над зимните студове, над снеговете и ледовете. " Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта " - споделят българите. Легендата споделя по какъв начин Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: " Иди си, зимо, идвай пролет " .

Според българската национална традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на родственици и съседи срещу неприятни заболявания. Перата на птицата наложително се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден дамите не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че в случай че се убодат, няма да зарасне елементарно. Не се вари фасул и леща, с цел да не се разболеят децата.-->
Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. Ако има доста сняг, огромен благодат се чака.

Името Атанас идва от гръцки език и значи „ вечен “.

Имен ден честват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР