На 18 януари Православна църква почита св. Атанасий Велики. Той

...
На 18 януари Православна църква почита св. Атанасий Велики. Той
Коментари Харесай

Почитаме св. Атанасий Велики, какви са народните вярвания

На 18 януари Православна черква уважава св. Атанасий Велики. Той е роден през 295 година, а на 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон и взе участие в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно Атанасий придобива епископски ранг. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва интензивно в битката против арианската разкол в християнството. Умира на 2 май 373 година.

В националните вярвания Свети Атанас е показан като владетел на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата стартира да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: " Иди си, зимо, идвай, лято! ". Затова и празникът е прочут като " Среди зима ".

Атанасовден се уважава и като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а дружно с това и като празник за помиряване на чумата, шарката и синята пъпка. За помиряване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се " надупчат " децата от шарка. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се подготвя с ориз и се раздава на съседи и близки срещу заболявания. Перата се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ.

Как ще честват известните именици от Пловдив - четете в днешния брой на вестник " Марица "
тагове свети атанас имен ден именик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР