На 18-ти май, по повод Европейската нощ на музеите, в

...
На 18-ти май, по повод Европейската нощ на музеите, в
Коментари Харесай

Кюстендил се включва в Европейската нощ на музеите с богата програма

На 18-ти май, във връзка Европейската нощ на музеите, в Художествена изложба " Владимир Димитров - Майстора " от 18:00ч. ще се организира концерт на духов оркестър към Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ с началник Вили Стоянов. Програмата за " Нощта на музеите " ще продължи с откриването на Юбилейна галерия живопис „ Сакрални преплитания “ на Антония Дуенде от 19:00ч., а от 20:00ч. ще стартира и джаз концерт на Димитър Горчаков (пиано). 
В рамките на Европейската нощ на музеите, се открива Юбилейната галерия живопис „ Сакрални преплитания “ на Антония Дуенде.

Антония Дуенде е родена през 1958 година в София. През 1984 година приключва Националната художествена академия, компетентност „ Живопис “. От 1990 година насам живее и работи в Берлин като художник и учител на свободна процедура. Именно „ в чужбина “ у нея се поражда нуждата да потърси културните си корени и да откри еластичен изказ на това, с което е образувана в родината си. Израснала е в семейство на литератори и доста скоро намира своя посока, изследвайки картинно символиката и посланията на ГЛАГОЛИЦАТА – първата славянска писменост, дело на светите братя Кирил и Методий. Тематизира глаголицата още от първата си независима живописна галерия в Берлин - „ Слово “ през 1995 година, само че от 2005 година насам развива своя техника, отговаряща най-пълноценно на естетическите ѝ търсения, с която работи и до през днешния ден.
Цикълът от картини „ Сакрални преплитания – разговор на културите “ поражда от 2005 година насам въз основата на фротажи, снети върху китайска хартия от по този начин наречената плоча Башка (около 1100 година, Хърватия) с текстове на глаголица. Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин.
Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с прибавянето на спомагателни кодови системи посредством рисунка и фротаж – като да вземем за пример нотни партитури, фрагменти от текстове на разнообразни писмености и антични сакрални знаци, художничката инициира разговор сред другите културни пластове. По този метод се стреми да сложи глаголическите йероглифи и знаците на богомилите в един световен подтекст посредством личен живописен език.
Има осъществени няколко независими изложения в България – в София, Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново, а и в няколко български културни института зад граница – в Берлин, Будапеща, Варшава, Скопие, Братислава, Виена и Париж, както и в български дипломатически задачи, в границите на тържественото отбелязване на Националния ни празник 3 март – в Загреб (Хърватия) и в Банска Бистрица (Словакия), както и на Празника на славянската книжовност в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Юбилейната галерия може да бъде прегледана до 10-ти юни в ХГ " Владимир Димитров - Майстора ", съобщи сътрудник от града за Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР