На 18-ти и 19-ти октомври 2019 г. Националният исторически музей

...
На 18-ти и 19-ти октомври 2019 г. Националният исторически музей
Коментари Харесай

Културата на древния свят оживява в НИМ

На 18-ти и 19-ти октомври 2019 година Националният исторически музей и Детски музейно-образователен център към НИМ провеждат фестивал на античните култури „ Приключения в Древния свят”.

В последните слънчеви дни на месец октомври в партньорство с Българско египтологическо общество, Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae ", Национална гимназия за антични езици и култури – НГДЕК „ Св. Константин-Кирил Философ”, НИМ и Детски музейно-образователен център към НИМ ще срещнат дребните гости (6-14 год.) и техните родители с вълнуващия свят на античните култури на Египет, Тракия, Гърция и Рим, оповестяват от пресцентъра на НИМ.

В два поредни дни малчуганите ще имат опция да се включат в ателиета и работилници, където ще могат да научат по какъв начин се четат и пишат египетски писмени знаци, ще имат опция да сглобяват макет на древноегипетски храм, а по-малките дами ще схванат по какъв начин са поддържали хубостта си древноегипетските царици.

Малките фенове на Древна Тракия, Гърция и Рим ще разгадаят тайните на тракийски съкровища, ще се срещнат с римската мода и прически – отражението на обществения статус във външния тип и показване на най-популярните дамски фризури, присъщи за Античността. Друг забавен акцент във фестивала ще бъдат римските настолни игри, посредством които дребни и огромни гости ще схванат на какво са играели в Античността, какви игри са достигнали до наши дни, от какви материали са били направени и по какъв начин се играят. Ще бъдат показани разпоредбите на настолните игри Rota и Latrunculi.

Националната гимназия за антични езици и култури ще показа света на античните гърци и римляни с театрално ателие, в което всяко едно от децата ще може да се преобрази в древен воин и да взе участие в драматизация на разнообразни старогръцки легенди. За по-малките гости са планувани ателиета по изобразяване, в което децата ще могат да оцветяват гръцки храмове, богини и богове и ще се трансфорат в дребни архитекти.

В края на приключенията в античния свят ще се организира викторина, а спечелилите ще бъдат наградени с книги, общително предоставени от детските издателства „ Златното пате” и „ Фют”.

Фестивалът „ Приключения в Древния свят” ще се организира на 18 и 19 октомври 2019 (петък и събота), от 11.00 до 15.00 ч. в Централно предверие на Националния исторически музей. Вход – с билети на НИМ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР